10 år sedan mordet på Politkovskaja

I dag har det gått tio år sedan den ryska journalisten Anna Politkovskaja sköts ihjäl i trappuppgången i sitt hus i Moskva. Mordet är fortfarande inte helt uppklarat och kommer sannolikt aldrig att bli det.

Mordet chockade många i västvärlden, men det lilla intresse det väckte i Ryssland tog slut för länge sedan, säger en expert.

– Om frågan är om det pratas om mordet på Politkovskaja i Ryssland så är svaret nej, säger Alexanderinstitutets biträdande chef Markku Kangaspuro.

Politkovskaja var länge en nagel i ögat på makthavarna när hon kritiserade president Vladimir Putin och det andra Tjetjenienkriget, men hon vann inte heller vanligt folks popularitet.

– Politkovskaja hade en mycket större betydelse för väst än för Ryssland och ryssarna. Till exempel i sin kritik av Putins makttillträde och det andra kriget i Tjetjenien gick hon tvärs emot den allmänna opinionen bland ryssarna. Hennes agenda fick aldrig något större gensvar i Ryssland, säger Kangaspuro.

Mordet utreddes och behandlades i rätten i flera år. Sommaren 2014 dömdes till slut fem män, men det är fortfarande okänt vem eller vilka som hade beställt mordet.

Det är inte första gången det sker. Under de senaste årtiondena har också flera andra mord på journalister, aktivister och politiker förblivit outredda. 

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54