10 000 nya gränsvakter och koldioxidskatt – så var stora EU-debatten

Toppkandidaterna (från vänster) Jan Zahradil, Nico Cué, Ska Keller, Margrethe Vestager, Frans Timmermans och Manfred Weber. Bild: Dominique HOMMEL /EP

Missade du onsdagens debatt mellan toppkandidaterna? Det här behöver du veta för att vara på kartan inför EU-valet.

HBL var på plats när de europeiska partiernas toppkandidater Manfred Weber (EPP), Frans Timmermans (S&D), Jan Zahradil (ECR), Margrethe Vestager (Alde), Ska Keller (Gröna) och Nico Cué (GUE/NGL) debatterade i Bryssel.

Läs också: Vilka är de europeiska partierna och toppkandidaterna?

De stora överens om skärpt gränsbevakning

I flyktingfrågan hittade de två största grupperna, konservativa EPP och socialdemokratiska S&D, varandra.

EPP:s kandidat Manfred Weber sa att Europa "måste ta tillbaka kontrollen över våra gränser". Han vill ha 10 000 fler anställda till gränsbevakningsmyndigheten Frontex. Dessutom vill han ha en "Marshallplan för Afrika" samt en Afrika-kommissionär som fokuserar på kontinentens framtid.

S&D:s Frans Timmermans höll med om att det behövs både en plan för Afrika, bättre gränsbevakning och avtal med tredje länder för att stoppa flyktingarna från att sätta sig i båtar över Medelhavet. De som trots allt ger sig i väg ska vi dock hjälpa, sa Timmermans.

Enligt De grönas Ska Keller är det oacceptabelt att Italien inte räddar flyktingar från havet, utan säger "ring Libyen". Keller efterlyste en europeisk räddningstjänst.

Vänstergruppens Nico Cué kallade Manfred Webers förslag "skandalöst" och sa att invandring är en möjlighet. Hans egen far var en illegal immigrant som flydde från Francos Spanien till Belgien.

"Klimatallians från Tsipras till Macron"

Socialdemokraternas Frans Timmermans kom med flera konkreta klimatförslag. Han vill ha skatt på flygbränsle (som i dag är skattefritt) och en koldioxidskatt. Det är företagen som ska betala och intäkterna ska gå tillbaka till folket och göra deras boende billigare, enligt Timmermans.

Han sträckte ut handen till Gröna och vänstern.

– Jag vill erbjuda er ett samarbete. Jag tror att vi kan övertyga även liberalerna (Alde-gruppen). Vi kan skapa en allians, från Tsipras till Macron, sa Timmermans.

Enligt de senaste opinionsmätningarna skulle en koalition mellan vänstergrupperna, Gröna och liberalerna dock inte räcka till en majoritet i EU-parlamentet.

Manfred Weber från EPP stödde inte klimatskatterna. Han sa att klimatomställningen måste ske utan att det är pensionärerna eller folk som jobbar för bilindustrin som ska stå för notan. Grönas Ska Keller utmanade Weber och frågade varför EPP röstat emot mer ambitiösa klimatmål. Weber svarade att han pratat med fackföreningsfolk som säger att Grönas politik skulle innebära att vi förlorar jobb.

De storas koalition skakar

Manfred Weber var kandidaten som de andra utmanade mest. Frans Timmermans och Weber hade ordväxling bland annat om Portugal, där en vänsterregering slopat åtstramningspolitiken och ekonomin går bättre än tidigare. Timmermans sa att Weber tidigare krävt att Portugal ska straffas hårt för att inte ha levt upp till EU:s budgetregler. Enligt Timmermans har Portugal återhämtat sig så bra just för att man slutade med åtstramningen. Weber kontrade med att även socialdemokraterna stod bakom åtstramningslinjen under eurokrisen.

Webers EPP och Timmermans S&D har hittills haft majoritet i EU-parlamentet och kunnat styra i en lös koalition. Nu ser de två stora inte ut att nå upp till hälften av platserna. Webers egen position som toppkandidat är dessutom något skakig. Om EPP blir störst i valet borde han bli EU-kommissionens ordförande, men i Bryssel pratas det om att vissa EU-länders ledare hellre skulle lyfta brexitförhandlaren Michel Barnier till posten.

Fem EU-positiva, en EU-kritiker

Fem av de sex kandidaterna var för fortsatt europeisk integration. Jan Zahradil från ytterhögergruppen ECR var den enda EU-kritikern. Han vill minska EU:s och öka medlemsländernas makt. Han är också emot obligatorisk fördelning av asylsökande. Eftersom även de största partierna vill begränsa asylinvandringen stack Zahradil ändå inte ut så mycket i flyktingfrågan.

Vissa medlemmar i ECR-gruppen har en hård främlingsfientlig retorik, men toppkandidaten Zahradil uppträdde moderat och lugnt.

Också i övrigt var debatten lugnare än partiledardebatterna inför riksdagsvalet. Varje kandidat fick en minut på sig att svara på varje fråga. Kandidaterna lyckades utmana varandra utan att avbryta varandra, och finländska journalister på plats konstaterade att man borde testa samma i Finland.

Den liberala gruppen Aldes Margrethe Vestager undvek hårda politiska ställningstaganden. På en punkt var hon dock mycket tydlig: nästa EU-kommission borde ha lika många kvinnor och män.

– Det är viktigt att visa att vi står för förändring. Hur gör man det? Genom att ha en jämn könsfördelning, sa hon.

HBL deltog i en pressresa till Bryssel som arrangerades av EU-parlamentet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning