Folkfesten vid Havis Amanda – "klart att man ska få fira ordentligt"

I sedvanlig stil vallfärdade idrottsfolket till Havis Amanda för att fira Finlands framgångar. Bild: Atte Österholm

Havis Amanda blev än en gång samlingsplats för det jublande idrottsfolket.

– För att vara helt ärlig har jag aldrig trott på Finlands chanser att nå EM, medger Linus Hindersson som precis anslutit sig till folkfesten vid Havis Amanda på Salutorget i Helsingfors.

– Först under det här året vaknade jag till att Finland kan gå hela vägen och ta sig till en slutturnering.

Hindersson är ute för att fira Finlands seger över Liechtenstein i EM-kvalmatchen tillsammans med vännen Viktor Nordblad. Matchen gick precis som de hade önskat: det blev en övning i anfallsspel för de finska spelarna.

Huruvida de finska fotbollsherrarna har möjlighet att klara sig i den tuffa EM-turneringen spelar ingen roll för Nordblad och Hindersson.

– Det viktiga är att vi är med.

Bild: Atte Österholm

Det var en strid ström fotbollsfans som vallfärdade mot Salutorget i fredagsnatten. Hela området kring Havis Amanda-statyn och fontänen var fullpackat av festfolk.

Helsingforsborna Reetta och Linda hade också tagit sig till Salutorget trots att de inte såg själva matchen. Men att folkfesterna efter idrottsframgångar är trevliga spektakel var de ense om.

– Det är trevligt att det i Finland också finns sådana här förenande och glada fester. Det är ändå rätt sällan det händer. Det har en förenande effekt, säger de.

Fest på Medborgartorget

Biljetterna till Finlands ödesmatch mot Liechtenstein såldes snabbt slut och många ivriga fotbollsfans drog då i stället ut på gatorna. I många städer sattes stora skärmar upp på torg och öppna platser för att så många som möjligt skulle kunna njuta av matchen.

I Helsingfors uppstod karnevalstämning på Medborgartorget då hundratals åskådare samlades för att tillsammans se den historiska matchen på tre stora skärmar.

Torget fylldes snabbt av ivriga fotbollsfans som kommit från när och fjärran för att följa med den historiska matchen.

Kirsi Häikiö reste ända från Joensuu för att tillsammans med dottern Jenni Häikiö och hennes kompis Anna Narsakka se matchen på Medborgartorget.

– Vi ville inte stanna hemma och se på matchen i soffan eftersom det är så mycket bättre stämning här på torget, säger Kirsi Häikiö.

Trion följer i regel med de största matcherna inom fotbollen, men hör inte till den mest hängivna supporterskaran. Stämningen och förhandshajpen gjorde dem intresserade av Finlands match mot Liechtenstein. De tror också att gemenskapen som uppstår då man följer med matchen på torget har en förenande effekt på folket.

– Jag tycker det är en bra sak att finländarna åtminstone några gånger om året får dra ut på gatorna och fira, i stället för att sitta hemma i all tysthet, säger Anna Narsakka.

– Det är klart att man ska få fira ordentligt men jag hoppas firandet inte får alltför vilda drag, säger Kirsi Häikiö.

Stämningen var på topp bland åskådarna på Medborgartorget. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

"Har inte sett något liknande"

Bland åskådarna på Medborgartorget var också Ivar och Helmer Wilenius. För dem var det en självklarhet att lämna soffan och i stället se matchen på torgets skärmar.

– Det är den fina stämningen som fick oss att komma hit. Så är det ju också helt gratis att komma hit, säger Ivar Wilenius.

Ingendera av dem har följt den finska fotbollen tidigare, men det här årets framgångar har gjort dem intresserade. Fotbollen har varit framme på ett helt annat sätt än tidigare, anser de.

– Jag har inte sett att något liknande tidigare när det handlar om fotboll. Vanligtvis är det ishockeyn som får människor att gå ut på gatorna, säger Helmer Wilenius.

Polisen grep en person som använde förbjudna rökbomber och facklor bland folkmassan på Medborgartorget, meddelar polisen på Twitter.

1 500 marscherade till stadion

Inför ödesmatchen ordnade landslagets supporterklubb en marsch från Narinken till Tölö. Enligt polisen deltog ungefär 1 500 personer i marschen.

Supportrarna hade med sig Finlandsflaggor, röda facklor och smällbomber. Polisen övervakade marschen noggrant och stängde av filer på Mannerheimvägen i riktning ut från staden. En lång bilkö bildades bakom den marscherande skaran.

En av deltagarna var Miikka Allén som kommit till marschen och matchen med sina söner och deras kompisar. Det var ingen tvekan om att dagens match är ytterst viktig för ett hängivet fotbollsfan.

– Vi är så nära en plats i EM. Det här är mycket stort. Egentligen finns inget större.

Allén har följt med den finska fotbollen sedan barnsben. En trettioårig väntan är nära att ta slut, om Finland i kväll lyckas säkra EM-platsen. Sönerna Paulus, Konsta och Reino vet redan hur de ska fira om siffrorna är i Finlands favör vid slutvisslingen.

– Vi ska ropa Finland, Finland! utbrister de.

Att Teemu Pukki blir matchhjälte är de alla ense om.

Med i marschen var också Jan Majava med sitt kompisgäng. Han litade på att de finska spelarna tar hem matchen och säkrar platsen i EM.

Kompisen Jens Wikström glädjer sig åt att fotbollen blivit en större gren bland det finska idrottsfolket. Det är inte längre enbart ishockeyframgångarna som får folket att gå ut på gatorna.

– Fotbollen har varit på kommande. Nu verkar det som om fotbollen på riktigt blir stor i Finland.

Fotbollssupportrarna marscherade från Narinken till Tölö inför matchen. Bild: Niklas Tallqvist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning