1 200 svin dog i brand i Vörå – 250 kunde räddas

Ett svinhus i förstördes nästan helt i en eldsvåda i Kimo i Vörå sent på kvällen på skärtorsdagen. Bild: SPT-Vasabladet/Karin Sundström

Fyrtiofem brandmän kämpade mot lågorna och lyckades rädda 250 grisar.

Nästan alla byggnader förstördes i en eldsvåda i ett svinhus i Kimo i Vörå på torsdagskvällen. Nästan 4 000 kvadratmeter brann ner och 1 200 svin dog.

– Det var en förbipasserande som slog larm om att svinhuset brann. När brandkårens enheter kom till platsen brann det redan för fullt, säger jourhavande brandmästaren Sakari Innanen till Vasabladet.

Femton enheter ryckte ut med 45 brandmän som kämpade mot lågorna. Brandmännen lyckades rädda endast kring 250 djur.

– Svinen flyttades till en bil för djurtransporter i närheten. Det var frågan om mindre grisar, så de rymdes i bilen, säger Innanen till MTV.

Kring klockan elva på kvällen var branden släckt och halv fyra på fredagsmorgonen avlägsnade sig brandkåren. Några personer andades in rök då de försökte rädda djuren, men inga människor skadades allvarligt i branden. Det är oklart vad som orsakade branden.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning