Över tusen minkar dog efter skräckresa Danmark–Kanada

Ventilation saknades ombord på flyget och det blev alldeles för varmt när 7 700 dräktiga minkar skulle exporteras från Danmark till Kanada. Arkivbild. Bild: TT/Patric Söderström

Ventilation saknades ombord på flyget och det blev alldeles för varmt när 7 700 dräktiga minkar skulle exporteras från Danmark till Kanada.

Flygresan 2014 slutade i en katastrof. 450 minkar dog av värmeslag och hjärtstopp under flygturen, rapporterar tidningen Ekstra Bladet.

Efteråt dog ytterligare flera hundra djur som varit med på resan. Totalt dog 1 075 minkar och dessutom skadades ytterligare flera tusen av de dräktiga minkarna så att många av minkvalparna de bar på dog.

Minkar drabbas av livshotande stress om de inte har tillgång till ventilation och sval luft, men under flygresan var det upp till 26 grader varmt hos djuren. Händelsen har blivit känd först nu, när rättegång hållits i Sø- og Handelsretten om vem som ska ta den ekonomiska smällen.

Domstolen har kommit fram till att de tre bolag som var inblandade i transporten ska stå för kostnaderna. Alla tre – danska Scan Global Logistics A/S (SGL), det amerikanska flygbolaget ABX och brittiska Intradco – hävdar att de är utan skuld.