1-0 för "Suomi ensin"

Rätt att leva-demonstranterna monterade ner sitt stånd på Järnvägstorget i Helsingfors i fredags. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

På order av polisen avlägsnades den fredliga Rätt att leva-demonstrationen från Järnvägstorget. Några dagar tidigare avlägsnade polisen Suomi ensin-demonstrationen (Finland först), vars anhängare gjort sig skyldiga till våld.

Förstår inte logiken i det hela. Rätt att leva-demonstrationen har från arrangörernas sida löpt lugnt och fredligt i över 140 dagar. Däremot har demonstranterna några gånger antastats av samma rasistiska element.

Polisens åtgärd att driva bort också de fredliga demonstranterna kan inte ses som något annat än en 1–0-seger för Suomi ensin. Deras demonstrations syfte var ju att få bort flyktingarna från Järnvägstorget. Att låtsas hymla om att man ömmar för allmänhetens säkerhet visar att man endera håller Suomi ensin om ryggen eller att man tillstår att man inte har kraft nog att hålla dessa huliganer i schack. Båda orsakerna är lika ömkansvärda.

Karl Augustson Biståndsaktivist Tenala

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning