Ny utställning om ukrainska studerande – Oleksandra Borivska träffades av missiler på väg till körlektionen

En ny utställning vid Helsingfors universitet riktar ljuset på ukrainska studerande som aldrig fick sina slutbetyg.

Oleksandra Borivska
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
28.02.2023 19:01
18-åriga Oleksandra Borivska drömde om att bli diplomat och tyckte om att studera engelska. Borivska pluggade internationella relationer vid ett universitet i Donetsk. Hon dog i ett ryskt missilanfall den 14 juli 2022, då hon var på väg till sin körlektion i den ukrainska staden Vinnytsia.
17-åriga Anna Kushnerenko var musikaliskt begåvad och studerade musik i Tjernihiv. Hon spelade det traditionella ukrainska instrumentet bandura. Kushnerenko dog  då hon träffades av splitter i magen, på väg över floden Desna i staden Tjernihiv i norra Ukraina, den 9 mars 2022.
Anna Kushnerenko
Från Tjernihiv kommer även 22-åriga Mariia Fursina. Hon är med och arrangerar utställningen Outgivna betyg vid Helsingfors universitet. 
– Idén är att visa studerande och personal på campus i Helsingfors hur de ukrainska studenterna inte hade möjlighet att slutföra sina studier och hur ryssarna tog deras liv, visa hur livet kan ändras på en dag, säger Mariia Fursina. 
Tanken är förstås också att påminna om kriget som ständigt pågår i Ukraina, fortsätter hon. Det här är bara ett par procent av alla historier, det är många fler som har dött, konstaterar hon.
Idén till utställningen kom under en studentdemonstration i Lviv. Först lades utställningen upp i Lviv, därefter i Toronto i Kanada. En internationell grupp av ukrainska studerande samlade historierna och utställningen med foton och diplom visas just nu på 45 universitet runtom i världen. De trettio utvalda personerna är ukrainare i åldern 17–25 år. Deras historier berättas av familj och vänner.
Mariia Fursina kom till i Finland i april 2022, tillsammans med arton andra personer. De studerar sociologi vid Helsingfors universitet som utbytesstuderande. De skulle först plugga vårterminen 2022, men utbytet förlängdes. 
– Självklart är alla de här personernas berättelser smärtsamma och tragiska. Det är svårast är att till sig dem från min hemstad, Tjernihiv, säger Mariia Fursina. Det kunde vara jag istället för dem. 
En annan av personerna som är med i utställningen är 23-åriga Dmytro Yevdokymov. Han utförde amerikanska och europeiska studier och drömde om att resa runt världen samt planerade en resa till Israel. Yevdokymov jobbade som ungdomsledare på läger och när kriget började åkte han till fronten. Han dog under strider i Kiev. 
Dmytro Yevdokymov
Utställningen Outgivna betyg visas i Porthania på Helsingfors universitet fram till den tredje mars.

ANDRA LÄSER