Turtschaninoffs Arvejord såld till 20 länder

Rättigheterna till Maria Turtschaninoffs Arvejord har sedan i höstas sålts till 20 länder. – Den här boken är en blivande klassiker. Jag har varit litterär agent sedan jag grundade min agentur för fjorton år sedan och det här händer inte ofta med litterära verk och så snabbt säger Elina Ahlbäck.

Maria Turtschaninoffs bok Arvejord har sålts till 20 länder. Hennes litterära agent Elina Ahlbäck tror att boken är en blivande klassiker – en finlandssvensk Gabriel García Marquéz. 
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
16.01.2023 18:19
Rättigheterna till den finlandssvenska författaren Maria Turtschaninoffs bok Arvejord, för vilken hon i fjol fick Svenska Yles litteraturpris, har i skrivande stund sålts till 20 länder och översatts till 18 språk.
– Det är historiskt för agenturen att ett litterärt verk sålts så snabbt, också till länder som Storbritannien, USA, Israel och Nordmakedonien, säger Elina Ahlbäck på Elina Ahlbäck Literary Agency.
– Den har sålt väldigt bra. Den är på alla topplistor så vi är jättenöjda så här långt, säger även Andrea Svanbäck, marknadsföringschef på Förlaget M.
Universell familjeberättelse
Att Arvejord tagit världen med storm beror enligt Ahlbäck på att det här är en universell bok som många människor, oavsett kultur, kan relatera till. Samtidigt är den unik eftersom den skildrar en familjs historia i Österbotten.
– Om vi tänker på ett mästerverk som Hundra år av ensamhet av Gabriel García Marquéz har Maria Turtschaninoff liknande ingredienser i sin bok. Det är en familjeberättelse där människor kan relatera till karaktärerna. Det finns något som är så universellt med den här familjeberättelsen att den kan utspela sig var som helst i världen och samtidigt har den den här österbottniska särprägeln.
Ahlbäck beskriver boken som så kallad "escape literature", litteratur som erbjuder läsaren verklighetsflykt och suger in den som läser i en annan verklighet.
– Med tanke på de här ganska hemska tiderna vi lever i nu vill människor ha så kallad "escape literature". De vill läsa någonting som tar dem bort från nuet, vilket den här boken, med sin historiska miljö, gör, säger Ahlbäck.

Fler sålda rättigheter på G

Just nu pågår förhandlingar om att sälja rättigheterna till ytterligare tre länder.
– Alla förlag som vi hittills har sålt bokens rättigheter till kommer att ge ut boken och vi har deras utgivningsplan. De flesta av förläggarna ger ut Arvejord under hösten 2023 eller till våren 2024/hösten 2024.
Enligt Ahlbäck har alla förläggare meddelat att Arvejord kommer att vara huvudtitel i utgivningslistan. 
– Jag tror att det kommer att bli en av de mest sålda finlandssvenska böckerna någonsin.
Bland de första länderna att köpa rättigheterna till att ge ut boken var Azerbajdzjan och det senaste landet var Estland. Boken är just nu utgiven på svenska i både Finland och Sverige och på finska.
Efter bokmässan i Göteborg och i Frankfurt i höstas sålde Elina Ahlbäck Literary Agency rättigheterna till 15 länder på två månader.
Enligt Ahlbäck tar det i regel längre tid att sälja rättigheter för skönlitterära böcker än för genrelitteratur som deckare, fantasy och science fiction. Rättigheterna till Turtschaninoffs fantasytrilogi om Maresi och Det röda klostret har sålts till 30 länder, och rättigheterna till den finska deckarförfattaren Max Seecks senaste böcker har agenturen sålt till 40 länder. 
Den bok på Ahlbäcks agentur som har flest rättigheter sålda utomlands är Salla Simukkas Lumikki-trilogi som sålts till 52 länder.

De här länderna har Arvejords rättigheter sålts till

Finland: Förlaget, Tammi
Azerbajdzjan: Alatoran
Kroatien: Hena com 
Tjeckien: Argo
Danmark: Alpha Forlag
Estland: Rahva Raamat
Frankrike: Éditions paulsen
Tyskland: Rowohlt
Israel: Hakibbutz Hameuchad – Sifriat Poalim
Italien: Bompiani
Nederländerna: Atlas Contact
Norge: Bonnier Norsk Forlag
Polen: Poznańskie
Rumänien: Editura Univers
Sverige: Förlaget M
Nordmakedonien: Shkupi Publishing House
Kanada, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland och USA: Pushkin Press
Källa: Ahlback Agency

ANDRA LÄSER