Coronaeffekt: Färre betalar kontant, fler med kort utan kod

Allt färre använder kontanter i Finland, en utveckling som har försnabbats under pandemin. Fortfarande släpar vi ändå efter våra nordiska grannar vad gäller mobilbetalningar.

Näthandeln har ökat rejält under pandemin, medan kontantuttagen har minskat.
Kontantbetalningarna har minskat, medan så kallade kontaktlösa kortbetalningar har ökat. Det är effekter som banker och kreditkortsbolag har kunnat se under pandemin.
"Sedan coronan börjat har det skett en tydlig förskjutning mot digitala betalningssätt", säger Riikka Salminen, landsdirektör för Visa i Finland, Sverige och Baltikum i ett pressmeddelande.
Kontantuttagen med kreditkortbolagets kort minskade med 45 procent året efter att pandemin började våren 2020. Samtidigt ökade de kontaktlösa betalningarna med korten. 78 procent av betalningarna med Visa-kort görs nu utan kod, och så att man bara "visar upp" sitt kort mot betalterminalen.
Också Finlands Bank har tidigare berättat om utvecklingen.
Fler har också börjat betala med mobilen – men vi släpar efter i jämförelse med våra skandinaviska grannar. Sverige har med sitt Swish, Norge med Vipps och Danmark med Mobile Pay kommit längre än Finland, konstaterar betalleverantören Nets i pressmeddelandet.
Coronapandemin ändrar även vårt köpbeteende. Nets uppger att den finska näthandeln har ökat med 70 procent under pandemin.
Alla är ändå inte förtjusta i utvecklingen. HBL har tidigare skrivit om seniorer i uppror mot en utveckling mot kontantlöshet.
Läs också: Myntverket jobbar för fullt trots dalande inhemskt intresse för kontanter

ANDRA LÄSER