Finländarna hamstrar mer kontanter i kristider – därför är summorna störst vid ryska gränsen

De senaste morgnarna har det varit kö till bankomaterna i Helsingfors. I Nostos bankautomater har det tagits ut en femtedel mer kontanter i år, jämfört med förra året. – Intressant nog tar finländarna ut mer pengar så fort det har skrivits någonting om hot mot banker i medierna, säger Risto Lepo, landschef för Nostos bankautomater i Finland.

Sakari Kyöstilä från Artsjö passar på att ta ut pengar i Forum i Helsingfors. – Det är klart att jag i och med kriget i Ukraina har funderat på om jag borde lägga några tusen därhemma. Till exempel om det skulle uppstå några tekniska problem i bankerna, säger Kyöstilä.
Sandra Brobornsandra.broborn@ksfmedia.fi
07.07.2022 05:00 UPPDATERAD 11.07.2022 15:49
Att det är kö till bankautomaterna i Helsingfors är ovanligt. Enligt uppgifter från Finlands Bank har kontantuttagen minskat i rasande takt sedan 2016. 
Utvecklingen i år har ändå varit den motsatta. Enligt Risto Lepo, landschef för Nostos bankautomater i Finland, har finländarna tagit ut kontanter ur Nostos uttagsautomater till ett värde som är 20 procent högre än förra året. Antalet uttag som gjorts i år jämfört med förra året har ökat med sex procent.
– Det beror på att alla restriktioner har upphört, att folk är ute på restauranger och handlar på torget mer än förut. Kriget i Ukraina är också en bidragande orsak, säger Lepo.