Huvudartisten på Weekend-festivalen ställde in - kunderna får inte pengarna tillbaka

Den svenska musikgruppen och tänkta huvudartisten Swedish House Mafia ersätts av Alesso på festivalen Weekend som startar i Helsingfors i dag.

Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso utgör tillsammans Swedish House Mafia.
Thomas Engstrand
19.07.2019 11:14 UPPDATERAD 19.07.2019 16:46
Swedish House Mafia kan inte uppträda på Weekend Festival på grund av produktionsproblem som inte kan lösas på så kort varsel. Därför måste de ställa in sin spelning på lördagen. Den svenska artisten Alesso blir i stället ny huvudartist. Tomi Lindblom, informatör på Weekend Festival, berättar hur det gick till när de fick tag på ersättaren Alesso.
– Det var bara tur att han var ledig och nära Finland och till exempel inte i USA. Juli är det den värsta perioden eftersom det finns så många festivaler runtom i Europa och i hela världen, säger Lindblom.
Enligt Lindblom får de som betalat för att se Swedish House Mafia inte pengarna tillbaka.
– Om någon av artisterna inte kan uppträda så är det tyvärr inte möjligt att få pengar tillbaka, det är en gemensam regel för festivaler, säger Lindblom.
En festivalbiljett till Weekend kostar 99 euro för en dag och 169 euro för två dagar.
Det är inte första gången den här sommaren som huvudartisten på en festival in sin spelning. För dryga två veckor sedan ställde Travis Scott in sin spelning i sista sekund på Ruisrock i Åbo. Den amerikanska hiphopgruppen Migos skulle ersätta Scott men på grund av att de fastnade på flygplatsen i Frankfurt blev de också tvungna att ställa in sin spelning.
Under fredagen meddelade även Flow Festival via sitt Instagram-konto att rapartisten Cardi B ställer in alla sina spelningar i Europa. R&B artisten Solange ersätter Cardi B. Flow Festival ordnas i Helsingfors mellan den nionde och elfte augusti.
Musikgruppen Swedish House Mafia, som består av Axwell, Sebastian Ingrosso och Steve Angelo, bildades 2005. Efter åtta år tillsammans hade gruppen sin sista spelning i mars 2013 men gruppen återförenades i mars 2018.
Alesso är en svensk diskjockey och musikproducent. Han slog igenom på allvar 2011 då han remixade musik av bland annat Swedish House Mafia och Avicii.

Kan få biljettrabatt

Är det möjligt att få pengarna tillbaka om en artist ställer in sin spelning? Enligt Konkurrens- och konsumentverket är det på arrangörens ansvar att betala tillbaka inträdesavgiften om det är frågan om en hel festival eller en konsert med endast en enskild artist som ställs in. Till exempel Snoop Dogg hade en inplanerad konsert i Helsingfors i juli 2019 som ställdes in och då skulle kunderna ta kontakt med arrangören Phoenix Entertainment Finland för att få pengarna tillbaka.
Om det är en festival med flera artister och innehållet ändras betydligt mer än det marknadsförda innehållet ska man kontakta festivalens arrangör om en lämplig ersättning. I fall man inte kommer överrens med arrangören kan man vända sig till konsumentrådgivningen.
Riikka Rosendahl, gruppchef på Konkurrens- och konsumentverket, berättar att det är möjligt att man kan få rabatt på sin biljett.
– Om det är flera artister som ska uppträda vid ett evenemang och innehållet ändras märkbart skulle man eventuellt ha rätt till sänkt pris, det varierar från fall till fall, säger Rosendahl.

ANDRA LÄSER