Kärt, galet och tämligen livsfarligt

Fire of love är en dokumentär om ett gift par med ett brinnande intresse för aktiva vulkaner vilket innebär att de utsätter sig för kalkylerade risker. Fokus ligger på naturens andlöst vackra och hotfulla underverk. Även fotot är trollbindande i all sin majestät.

Vulkanologerna Maurice och Katia Kraffts liv och gärning skildras genom det arkivmaterialet de lämnade efter sig.
Krister Uggeldahl
19.08.2022 11:30 UPPDATERAD 19.08.2022 12:44

DOKUMENTÄR

Fire of love
Regi: Sara Dosa. Manus: Shane Boris, Erin Casper, Jocelyne Chapot m.fl. Foto: Pablo Alvarez-Mesa. Berättare: Miranda July. 93 min.
Livet är för kort för att levas på sparlåga. Det verkar vara tanken bakom Sara Dosas Fire of love, en ödesmättad, kroniskt fascinerande dokumentär där den stora kärleken skakar tass med naturens under.
Det handlar om Maurice och Katia Krafft, geologen respektive geokemisten, som delar ett brinnande intresse för vulkaner. Och när kyrkklockorna sedan ringer, år 1970, går bröllopsresan till vulkanön Santorini i Grekland, ett av många resmål.
Det är de aktiva vulkanerna som är grejen, inte de insomnade stackarna, och visst händer det att duons strapatser framstår som farliga, för att inte säga livsfarliga, vilket inte hindrar Maurice från att tala om ”kalkylerade risker”.
Mera om detta blir det när Maurice och en kollega i en gummibåt tar sig an en indonesisk kratersjö med frätande syra, en utmaning om något. Och faktiskt hyser karln en förhoppning om att en vacker dag åka flotte längs en lavaström, tänka sig.

I Cousteaus anda

Av det här går det att sluta sig till att Maurice och Katia inte tillhör de akademiker som trivs bäst i laboratoriet och bland bokhyllorna. Tankarna går snarare till en Jacques Cousteau, till det äventyrliga och fantastiskt inbjudande, fångat på film för hela världen att se och beskåda.
Till saken hör att de i egenskap av vulkanologer inte har mycket till övers för den officiella klassificeringen av vulkaner, även där kör de sitt eget race. Men rakt på sak är också själva dokumentären som inte hakar upp sig på den vetenskapliga terminologin.
Fokus ligger rätt och slätt på naturens underverk, lika andlöst vackra som hotfulla och destruktiva. Sticker ut gör också färgfotot, trollbindande i all sin majestät.
Ett kapitel för sig är Maurice och Katia Krafft själva, det lätt nördiga kärleksparet som ledigt faller in i rollen som globetrottrar med ett uppdrag: att upplysa världen om de hot som vulkaner i värsta fall utgör.

Dramatiskt värre

Det blir speciellt uppenbart – och alarmerande – att ta del av bilderna från katastrofen i Nevado del Ruiz (1985) i Colombia där 25 000 människor fick sätta livet till – trots varningsorden från vulkanologsamfundet.
Mera dramatik vankas det när St. Helens i delstaten Washington på amerikanska västkusten får ett utbrott. ”Vancouver, Vancouver, nu händer det”, utropar vulkanologkollegan David Johnston innan helvetet brakar löst och det blir tyst, dödstyst.
Hur spännande som helst, komplett med en berättaröst (Miranda July) som gör Maurices och Katias kärleksaffär med vulkanerna så intim – till slut även tragisk. Skyll på Mount Unzen i Japan som i juni år 1991 vaknar till liv, med ett dödligt budskap.

ANDRA LÄSER