Snart är de nya vägmärkena här – nu är personerna könsneutrala med svävande huvud

I juni träder den nya vägtrafiklagen i kraft. Utöver en rad förändringar i trafikreglerna kommer också moderniserade vägmärken.

Varning för vägarbeten ser i framtiden könsneutralare ut.
Finlands kommande nya vägmärken orsakade lite av ett ramaskri redan innan det fanns något beslut. Till exempel noterade HBL år 2017 att åsikterna till stora delar har varit kritiska till förnyelsen – då inför behandlingen i riksdagen. Det talades om vägmärken som är "könlösa" och "tråkiga" och att förnyelsen innebär "bortslösade pengar".
Trafikmärket för gångbana ändras från förälder med barn till två personer med svävande huvud.
I juni träder den nya vägtrafiklagen i kraft, och efter det kommer de nya vägmärkena så småningom att börja synas längs vägarna. Målet med förnyelsen är att de ska vara enkla, åskådliga och följa internationella riktlinjer bättre än de gamla.
De nya vägmärkena ska vara installerade senast i juni 2030, vilket innebär en tio år lång övergångsperiod som inleds den 1 juni i år.
I artikeln som HBL publicerade 2017 noterar trafikregleringsexperten Tuomas Österman vid Trafikverket (nuvarande Trafikledsverket), som har hand om förnyelsen, att de könsneutrala figurerna aldrig var ett mål.
– Att könen suddats ut är en biprodukt av förenklingsprocessen.
Förbud mot dubbdäck (vänster) och minimihastighet är nya trafikmärken.
Förnyelsen innebär inte bara nytt utseende. Vissa nya skyltar kommer också att dyka upp – däribland minimihastighet, förbud mot dubbdäck och en ny centrumskylt som ser ut som en måltavla. Ett vägmärke som inte ändras är varning för älgar.
Samtidigt försvinner de gula vägmarkeringarna, i stället går man in för vita linjer – något som har en övergångsperiod på tre år.
Den nya skylten för stadscentrum ser ut som en måltavla.
Klicka här för att se alla nya vägmärken. Traficom har en sajt där man har samlat information om alla kommande förändringar.
I framtiden varnas det för skidåkare utan nacke.
ANDRA LÄSER