Maria härjar i Karibien – premiärministern räddades ur översvämmat hus på Dominica

Orkanen Maria har förstört allt som kan köpas för pengar, säger den lilla örepubliken Dominicas premiärminister, som själv måste räddas från sitt översvämmade hus.

Orkanen Irma härjade svårt bland annat på Haiti, Kuba och i Dominikanska republiken. Nu är det orkanen Marias tur.
– Nästan varje person som jag känner har blivit av med taket på sitt hus. Taket på mitt eget officiella residens var bland de första som blåste av, skriver premiärministern Roosevelt Skerrit på Facebook.
– Min största oro för morgonen är att vi vaknar upp till nyheter om allvarliga fysiska skador och möjliga dödsfall som en följd av jordskred som orsakas av regnet, skrev Skerrit kort efter att han själv räddades.
Orkanen drabbade Dominica strax efter att den uppgraderats till kategori 5, som är den kraftigaste kategorin på orkanskalan. Det blåste upp till 72 meter per sekund.
Skerrit ber om alla former av hjälp och betonar att det särskilt behövs helikoptrar för att få en översikt över skadorna.
Det bor 72 000 människor på ön.

Vindstyrkan ökade snabbt

På bara några timmar uppgraderade USA:s nationella orkancenter NHC orkanen Maria från kategori 2 till kategori 5 och uppmanade invånarna att omedelbart vidta åtgärder för att säkra liv och egendom.
Orkanvarsel gavs för flera karibiska öar, bland annat franska Guadeloupe, som ligger norr om Dominica.
NHC varnade också för farliga vågor, översvämningar och lerskred.
Dominikanska republiken, som tidigare drabbats av orkanen Irma, uppmanade invånare i norra delar att evakuera inför Maria, som väntas slå till i morgon.
Maria är nu på väg mot Brittiska Jungfruöarna och Puerto Rico.
Storbritannien, Frankrike och Nederländerna fick kritik för att de var för långsamma då orkanen Irma slog till för lite mer än en vecka sedan. De har nu ökat sina resurser i Karibien.
– Vi planerar för det oväntade, vi planerar för det värsta, säger Chris Austin, chef för den brittiska insatsstyrkan som upprättades efter Irma.
Frankrikes inrikesminister Gerard Collomb meddelar att ytterligare 110 soldater sänds till regionen, som förstärkning till de omkring 3 000 som redan finns där. Soldaterna ska öka säkerheten, bygga upp infrastrukturen och distribuera hjälp.
ANDRA LÄSER