Metalldetektorer, pickuper, kaminer … Det här behöver ukrainarna just nu – och detta vill ingen ha

Medan kaminer, sårputs, mat och pengar är eftertraktade i Ukraina finns det också sådant som "ingen vill ha".

Privatpersoner donerar till Nytte Ekmans flykting- och hjälporganisationen Nada Hope. Lena Hakkarainen och Boris Podorozhnyi kör ner varorna Ukraina. Paret som bor i Villmanstrand vill hjälpa sitt hemland.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
20.02.2023 05:02 UPPDATERAD 20.02.2023 09:17
Boris Podorozhnyi, Lena Hakkarainen och Nytte Ekman gräver i en av papplådorna i hjälporganisationen Nada hopes källarlokaler i Grankulla. Fram kommer värkmedicin, sårputs, ögondroppar, blöjor och bindor. När källarutrymmet är fyllt kommer Boris Podorozhnyi och Lena Hakkarainen köra papplådorna med basvaror till Ukraina.
Boris Podorozhnyi kommer från Charkiv i nordöstra Ukraina och Lena Hakkarainen har både ukrainskt och ryskt ursprung. Totalt har de kört omkring tio pickupbilar, fullastade med förnödenheter, till Ukraina.
Podorozhnyi hjälper tidigare skol- och studievänner som strider vid fronten genom att köra ned förnödenheter som sovsäckar, liggunderlag, mediciner, ficklampor och första hjälpen-väskor. Till särskilt stor nytta just nu är fyrhjuls- och dieseldrivna pickuper.
Den svarta pickupen används för att frakta sårade vid fronten.
Bilarna används till att köra mat, medicin och andra nödvändigheter till fronten samt till att frakta skadade.
– Terrängen är så dålig att ambulanser inte kommer fram, då är pickupen till hjälp. Den här bilen räddade livet på en soldat, säger Podorozhnyi och pekar på mobilrutan.
Den svarta bilen räddade livet på en soldat som trampade på en mina i Bakhmut, fortsätter Lena Hakkarainen.
– Han behövde köras i väg snabbt för att han skulle överleva. Han fraktades med pickupen till ambulansen och vidare till sjukhuset. Nu är han i Lviv, benet är amputerat och han väntar på att få protes.
Här är bilen när den kommer till Ukraina.
Samma bil några efter några månader vid fronten i Charkiv.
Enligt Marko Korhonen, chef för den internationella katastrofhjälpen på Finlands Röda Kors, är behoven stora i hela landet, trots att det i västra och mellersta Ukraina inte pågår några intensiva strider.
– I västra och mellersta Ukraina är det brist på mat och pengar. Även om det finns förnödenheter att köpa så har många slut på sina besparingar, säger Korhonen.

Sex miljoner internflyktingar

Sedan den ryska invasionen började på morgonen den 24 februari för snart ett år sedan har totalt 14 miljoner ukrainare lämnat sina hem. Sex miljoner är så kallade internflyktingar, vilket innebär att de har flytt inom landets gränser.
– De behöver stöd för att de ska klara av det vardagliga livet. De behöver mat, pengar, och sovplatser. Finlands Röda Kors har hjälpt dem med detta, säger Korhonen.
Över hälften av internflyktingarna bor med andra privatpersoner, släktingar eller frivilliga som vill hjälpa.
Medan det i resten av landet främst är pengar som behövs råder det i östra Ukraina, där det pågår strider, brist på basförnödenheter som mat, mediciner och varma kläder.
Marko Korhonen anser att det är i sin ordning att privatpersoner som har kontakter levererar hjälp till Ukraina. Han betonar att Finlands Röda Kors bara stöder civilsamhället, inte armén.
Vintern har fört med sig behov av värmeaggregat och generatorer då stora delar av infrastrukturen ligger nere. Finlands Röda Kors senaste leverans var tvåhundra kaminer, donerade av VR:s verkstäder, berättar Marko Korhonen.
Finlands Röda Kors räknar med att Ukraina behöver hjälp i flera år. 
– Den senast donerade summan är en halv miljon euro. Oftast brukar det vara en pik i donationerna alldeles i början av en kris och sedan mattas det av, så det här är exceptionellt. Ukraina har helt klart inte glömts bort av finländarna, säger Korhonen.

Inga gamla mammakläder

Nytte Ekman är specialsjukskötare och ordförande för Nada Hope. Hon har hjälpt flyktingar i över 30 år och menar att finländarna hämtar en hel del sådant som de har hemma i skåpen, som gamla mammakläder.
– Äkta hjälp som kommer från hjärtat är att jag går till butiken och köper sådant som de verkligen behöver. Nya kläder behöver man inte varje dag, men mat, mediciner och blöjor behöver man.
– Ju mer konkret man säger vad som behövs, desto mer vill folk hjälpa. Jag tar emot allt som folk donerar och sen för jag grejerna till återvinningen om det är riktigt tokiga saker, som prydnadsföremål. Det är bara förolämpande att ge.
Lena Hakkarainen håller med om att finländarna gärna hjälper till, om de vet vad som behövs.
– Just nu finns det massor med minor, så det behövs till exempel metalldetektorer. De är billiga och kostar kring 30 euro.  
Boris Podorozhnyi hjälper sina gamla vänner i Ukraina.

ANDRA LÄSER