Dicken chanslösa mot Cocks – ”Vi har massor att förbättra”

Dicken gjorde egentligen en mer än godkänd insats mot serieledarna Cocks. Att man ändå förlorar med nio bollar säger något om styrkeförhållandena lagen emellan just nu.

Filip Söderlund var Dickens bästa utespelare mot Cocks.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
08.10.2022 18:42 UPPDATERAD 08.10.2022 18:58

Dicken–Cocks, FM-ligan

25–34 (12–17)
Det vankades hatmöte i handbollsligan på lördagen då Dicken tog emot Cocks i hallen i Britas. Dickens nya lagbygge anförda av tränaren Ken Sirenius kom till start med två förluster och ett oavgjort resultat i de tre första matcherna.
Och det märks att detta Dicken är ett lagbygge som behöver tid innan man kan mäta sig med motståndare av Cocks kaliber. Slutsiffrorna skrevs 25–34.
– Vi möter ett riktigt bra lag i dag, men vi krigar på bra och visar fin inställning. Jag tycker vi gör en okej match spelmässigt. Med tanke på resultatet säger det en del om hur mycket vi måste jobba för att utvecklas, både bakåt och framåt, säger Sirenius efter matchen.
Trots att hemmalaget spelade bra i de inledande 20 minuterna hade man svårt att få stopp på Cocks anfallsspel. Speciellt svårt hade man med gästernas Piotr Rybski, som nätade fem gånger under de inledande 30 minuterna. Även Nuno Santos var bra och stod för tre riktigt läckra lobbar i den första halvleken.
Cocks låg hela tiden steget före och när hemmalaget misslyckades med att utnyttja sina lägen i slutet av halvleken kunde gästerna dra ifrån. Känslan var att Dicken fick jobba betydligt mer för att komma till några riktigt bra skottlägen. Cocks bolltempo var högre och passningarna rappare.
Christian Haga – född 2004 – var ett av glädjeämnena för hemmalaget. Han stod för några riktigt fina ingripanden mellan stolparna, men Dickens offensiva spel blev allt sämre mot slutet av den första halvleken. Man tog avslut från svåra lägen och ställningen var 12-17 i halvtid.
Christian Haga – född 2004 – gjorde en hel del fina räddningar mot Cocks.

Rann iväg

Andra halvlek började ännu sämre för hemmalaget och efter fyra snabba mål av Cocks var matchen i praktiken avgjord. Då Filip Söderlund gjorde Dickens första mål i andra halvlek hade det gått sammanlagt tio minuter sedan hemmalagets senaste mål.
Sirenius tycker ändå inte att perioderna i slutet av den första och i början av den andra halvleken var avgörande för matchutgången.
– Det påverkade nog siffrorna, men inte vem som vann matchen. Vi måste komma i håg att de (Cocks) är ett lag som siktar på att hävda sig ute i Europa. Där är vi inte ännu.

Vad är det som gör Cocks så bra?

– Många saker. Framför allt är det ett lag med många skickliga individuella spelare.
Dicken höjde sig i under de sista 20 minuterna och ingen kan anklaga laget för att inte ha gett allt. 
Söderlund var riktigt bra i andra halvlek, men Cocks fortsatte trumma på och Dicken var aldrig riktigt nära att komma ikapp. Gästernas Vitalie Ninita stod för fint skytte och gjorde fem mål bara i andra halvlek.
– Vi har fortfarande massor att förbättra. Men jag tycker ändå att vi visar bra inställning i dag, säger Söderlund, som gjorde sex mål i matchen.
När det gäller den egna insatsen är han anspråkslös.
– Jag har spelat både bättre och sämre matcher. Det var väl okej, men det är svårt att glädjas åt då det går sämre för laget.

Långt kvar

Även om det tar emot att medge det för tränare, spelare och supportrar så är avståndet till rivalen Cocks längre än vad det varit tidigare.
– Vi har inte riktigt lyckats hitta vårt spel ännu. Men det gäller att jobba vidare, säger Filip Söderlund.
Ken Sirenius säger att mer stabilitet behövs. Han har ändå en stark tro på sitt lagbygge.
– Det är en riktigt bra grupp spelare med grym potential. Jag är övertygad om att vi kommer spela bra denna säsong.
Dagens resultat innebär att Cocks befäster sin position som ligaledare. Riihimäkilaget har fyra segrar av fyra möjliga så här långt. Dicken ligger näst sist med en inspelad poäng på fyra matcher.

FM-ligan i handboll, herrar

Cocks 4 4 0 0 51 8
 BK-46 5 4 0 1 53 8
GrIFK 4 2 1 1 15 5
SIF 4 2 0 2 -20 4
HIFK 4 1 0 3 -21 2
Dicken 4 0 1 3 -25 1
ÅIFK 3 0 0 3 -53 0

ANDRA LÄSER