Revanschsugen Hilli: Dicken nämns mycket på träningarna

Johanna Hillis IFK har ett klart mål den här säsongen: Laget vill tillbaka upp på tronen och siktar på att slå Dicken både i cupfinalen och i FM-serien.

Nyckelspelare. Johanna Hilli är IFK:s viktigaste spelare i söndagens final.
Trots att det blev förlust både på hemma- och bortaplan gav matcherna mot svenska Boden i Challenge Cup IFK oerhört mycket. Lägg till att en del av lagets spelare var med på landslagslägret förra veckan och laget är väl förberett inför helgens cupfinal mot Dicken.
– Vi måste lita på oss själva och vårt spel och ha den mentala biten i skick då vi går in på planen. Det har varit svårast för oss då vi mött Dicken de senaste gångerna, säger Johanna Hilli.
Att HIFK och Dicken möts i cupfinalen är inte precis vardagsmat. De fem senaste åren har motten ställt lagen mot varandra redan i semifinalskedet. Det har lett till att de hårdaste matcherna avgjorts redan inför finalerna medan cupfinalen varit något av en antiklimax där IFK och Dicken antingen tagit klara segrar utan att behöva imponera eller tagit knappa segrar efter trevande insatser.
– Det känns definitivt bättre att få möta dem i final än i semifinal, slår Hilli fast.
– Det är roligare då finalen verkligen känns som en final. Att vi får spela på hemmaplan är förstås en fördel för oss. Det är ju inta många lag som gillar att spela i Idrottshuset på vår smala plan.

Livlig trafik

IFK har genomgått en stor förändring sedan finalförlusterna mot just Dicken i våras. Rostislav Grinisjin tog över som tränare och laget värvade hela sex spelare från Sparta då Helsingforsklubben lade ner sitt FM-serielag. Sara Jäntti, Inka Jäntti, Ella Holopainen, Petra Gostowski, Anni Kaikko och Annika Nyholm är klara förstärkningar i IFK:s lag. Då man samtidigt tappade Ida Väyrynen, Petra Friman, Hanna Salo, Silja Borgarsdottir Sandelin och Victoria Berg har trafiken in och ut ur laget varit livlig.
– Jag tycker vi kommit bra igång med säsongen. De nya spelarna kom ganska snabbt in i laget och jag tror det är en fördel att vi samtidigt bytte tränare, säger Hilli.
Med ny tränare och många nya spelare i truppen fick alla chansen att starta från rent bord.
– Det är förstås mycket nytt med en ny tränare. Han har en annorlunda tränarstil än vi är vana vid och han fokuserar mycket på detaljer, berättar Hilli.
– Då vi genomför ett träningsmoment blåser han ofta av spelet för att ge feedback och diskutera vad vi gör. Han är en väldigt engagerad tränare.
I höst har fokus främst varit på det defensiva spelet och lagets försvar har utvecklats under hösten.
– Vi som spelar mycket tillsammans hittar redan ett gemensamt spel. Men då det sker byten löper samarbetet inte lika bra. Vi har en hel del att jobba på, säger Hilli.

Laget lärde sig av Challenge Cup

Säsongstarten har varit rätt väntad för IFK. På sju matcher har det blivit sex segrar och en förlust. Att förlora mot Dicken i den andra seriematchen då man har ny tränare och en dryg handfull nya spelare är rätt naturligt.
– Vi kan inte alls vara nöjda med den matchen. Men vi har gått mycket framåt sedan dess, säger Hilli om 16–29-förlusten.
IFK deltog i Challenge Cup och trots att det blev respass direkt efter två förluster gav matcherna mot Boden oerhört mycket.
– I den första matchen spelade vi inte så bra som vi ville men förberedelserna mellan matcherna var bra och av dem lärde vi oss mycket. Hemma (den andra matchen) ville vi visa att vi kan bjuda på starkt motstånd och de fick kämpa rejält för segern. Det var viktigt för oss att kunna spela på en så bra nivå, säger Hilli.
Kunskapen laget fick i de internationella matcherna ska hjälpa IFK-spelarna i cupfinalen och i vårens FM-seriefinaler.
– I cupfinalen ska vi spela som mot Boden och göra det vi kommit överens om. Vi måste spela så att alla vet vad som händer på planen. På det sättet minimerar vi våra missar. Tappar vi bollar vet vi att Dicklen kontrar, säger Hilli.
Efter semifinalförlust mot Dicken i cupen för ett år sedan och förluster i vårens finaler är IFK ute efter dubbelrevansch den här säsongen.
– Vi vill ha guld – både i cupen och i serien. Dicken nämns rätt mycket under våra träningar och det vi gör siktar på våren och finalerna. Vi är väldigt fokuserade och vill utveckla vårt spel hela tiden, säger Hilli.
Söndagens cupfinal lär med andra ord i år bli höstens höjdpunkt i den inhemska damhandbollen.

HBL sänder cupfinalerna

Handbollens cupfinaler avgörs i helgen. HBL sänder båda matcherna direkt på HBL.fi/sport.
Lördag kl. 16.00 Grankulla: GrIFK–Cocks, herrar.
Söndag kl. 14.00 Idrottshuset: HIFK–Dicken, damer.

ANDRA LÄSER