Rovios friare har skamfilat rykte – lade ner spelstudio i Helsingfors kort efter uppköpet

Det israeliska spelföretaget Playtika, som nu vill köpa finländska Rovio, lade i fjol ner en spelstudio i Helsingfors, kort efter att man hade köpt den. Vid affärer av det här slaget finns risk för kulturkrockar, säger en analytiker. 

Rovio är mest känt för Angry Birds, som lanserades 2009 och sedan blev en global succé. 
Patrik Haraldpatrik.harald@hbl.fi
20.01.2023 12:14 UPPDATERAD 20.01.2023 19:07
Rovios aktie steg med över 35 procent på Helsingforsbörsen på fredagen efter att det israeliska spelföretaget Playtika gett ett bud på bolaget. Rovio uppger i ett börsmeddelande att man ska utvärdera budet och sedan ta ställning. 
I meddelandet påpekar Rovio att man för närvarande inte för några förhandlingar med Playtika.
Playtika, börsnoterat i Israel och USA, bjuder 9,05 euro per Rovio-aktie, vilket är cirka 60 procent över Rovios stängningskurs på Helsingforsbörsen på torsdagen.
Atte Riikola, analytiker på Inderes, bedömer att Playtikas bud är bra i nuvarande marknadsläge. Men: 
– Rovio gör just nu stora investeringar i spelstudior, bland annat i Kanada. Man har utökat teamen, och har ett tiotal nya spel under utveckling. På sikt har företaget alltså potential att växa. Sett i det perspektivet är Playtikas erbjudande inte lika bra. 
Huruvida affären blir av hänger enligt Riikola på familjen Hed, som är Rovios dominerande ägare med 39 procent av aktierna. Rovios ursprung finns i det spelföretag kusinerna Mikael och Niklas Hed var med och grundade 2003, och som två år senare fick namnet Rovio. Mikaels pappa Kaj Hed var tidigt en stor investerare i företaget.
Atte Riikola ser det inte som särskilt sannolikt att storägarna Hed vill sälja.
– Av Playtikas meddelande framgår att man lade ett bud på Rovio redan i november. Då var erbjudandet 8,50 euro per aktie. Av allt att döma förkastade Rovios styrelse det erbjudandet, så det verkar osannolikt att det nya budet, som är 55 cent högre, skulle gå igenom. 

Stängde  spelstudio i Helsingfors 

Bland finländska spelutvecklare har Playtika ett skamfilat rykte. 2019 köpte man det finländska spelföretaget Seriously, känt för spelet Best Fiends. I fjol stängde Playtika Seriouslys spelstudio i Helsingfors och flyttade verksamheten till Israel och Polen.
– Vår uppfattning är att det fanns skillnader i företagskulturen där Playtika ville monetarisera spelen aggressivare.
I Finland äger Playtika också spelföretaget Reworks som man köpte 2021.

Vad ska man rent allmänt tänka om att så många lovande finländska spelföretag säljs till utlandet?

– Det är tråkigt eftersom det finns ett så starkt kunnande inom spelutveckling i Finland. Men trenden i branschen är att större aktörer tar över mindre. 
Playtika är det klart större bolaget av de två. Enligt analytikerförväntningar hade Playtika en omsättning på 2,6 miljarder euro 2022. Rovios motsvarande siffra är drygt 300 miljoner euro.
– I ett globalt perspektiv är Rovio ett medelstort spelföretag och ekonomiskt i bra skick. Rovio klarar sig gott och väl på egen hand. Med tanke på affärsverksamheten finns inget behov av att sälja, säger Riikola.

ANDRA LÄSER