Minska på antalet bilar i stället för på husdjuren

15.04.2021 10:47
Jan-Peter Paul skriver att husdjur är en större miljöbov än vad man tidigare trott (HBL Debatt 3.3).
Paul påstår att husdjurens koldioxidutsläpp i USA motsvarar 13 miljoner bilar. Hans lösning på detta är att minska på husdjuren. Enligt mig är den rimliga lösningen att minska på antalet bilar. Satsa pengar på lokaltrafik i stället för att ta bort våra familjemedlemmar.
Paul argumenterar vidare att det är veterinärernas uppdrag att överge sina jobb för att hjälpa sjukvården under covid-19-pandemin. Detta resonemang är absurt. I dessa tider är det viktigt att komma ihåg att det är en mänsklig rätt att utöva valfritt yrke. Det är onödigt att ge veterinärerna skulden när de inte förtjänar det.
Detta är en moralisk fråga och att analysera familjemedlemmar ur ett ekonomiskt perspektiv är enligt mig oerhört känslokallt. Pauls argument kan användas på människor med allvarliga funktionsvariationer. Att säga att de skulle vara en mindre viktig del av vårt samhälle för att de inte bidrar ekonomiskt kan vi alla förstå att är moraliskt fel.
Jag tycker att Pauls argument är ofullständiga och irrelevanta. Husdjur är en viktig del av vår vardag. För att inte tala om tjänstedjur som hjälper personer med till exempel synskador, diabetes eller psykiska sjukdomar. Hunden kallas ju för människans bästa vän av en orsak.

Jennifer Wentjärvi,

Esbo

ANDRA LÄSER