Zelenskyj i Davos: Sanktioner måste gå längre

Sanktionerna mot Ryssland måste gå längre för att stoppa landets invasion i Ukraina, säger president Volodymyr Zelenskyj i ett tal på videolänk på Världsoekonomiskt forum (WEF) i Davos.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under mötet i Davos.
TT-AP-AFP
23.05.2022 13:26
Presidenten talade på toppmötet som inleddes i Schweiz under måndagen.
Volodymyr Zelenskyj vill se ett oljeembargo mot Ryssland, att landets banker blockeras och att handeln med Ryssland stoppas helt. Han uppmanar också utländska företag att dra sig ur Ryssland.
En ukrainsk regeringsdelegation på plats kommer också att föra sin talan om mer stöd från Västländer för att landet ska kunna försvara sig mot Ryssland. Delegationen har med sig foton på brott och grymheter ryska styrkor anklagas för. En del offer kommer också att tala – däribland Anatolij Fedoruk, borgmästare i Butja, en av de städer i Kievs närhet där dödandet av civila väckt avsky över hela världen.
Utöver kriget i Ukraina kommer mötet präglas av klimatfrågan, de stigande mat- och bränslepriserna och pågående hälsokriser. Det är dock svårt att förutse om toppmötet kommer att leda till några betydande tillkännagivanden som kan få effekt på de mest akuta utmaningarna.
WEF hålls årligen i alpbyn Davos och samlar företagsledare och regeringsföreträdare från olika länder. Evenemanget hålls i år på plats efter ett två års uppehåll till följd av pandemin – vilket också försenade årets möte som vanligtvis hålls i januari. Representanter från Ryssland är inte inbjudna i år.

ANDRA LÄSER