UPI-chefen Aaltola: ”Så länge kan vi vänta – sedan dags för Finland att gå med i Nato utan Sverige”

Om Turkiet ännu efter sommaren sätter stopp för ett finsk-svenskt Natomedlemskap borde Finland försöka gå med i Nato ensamt och inifrån Nato jobba för att Sverige kommer med så fort som möjligt. Det anser utrikespolitiska institutets chef Mika Aaltola.

Utrikespolitiska institutets chef Mika Aaltola ser en risk för att Natomotståndare i Finland med uppbackning från Moskva, börjar bränna koraner och ordna PKK-demonstrationer för att stoppa ett finskt Natomedlemskap.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
24.01.2023 11:25 UPPDATERAD 24.01.2023 14:28
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skärper tonen mot Sverige efter helgens koranbränning utanför landets ambassad i Stockholm. Erdogan kritiserar Sverige för koranbränningen, men också för att kurdiska grupper demonstrerar med PKK-flaggor.
– Ni låter terroristorganisationer löpa amok och förväntar er stöd för att bli Natomedlemmar. Det kommer inte att hända, sade Erdogan i måndags.
Från finländskt håll har man hittills vidhållit att Finland och Sverige går med i Nato hand i hand. Men efter att den turkiska kritiken mot Sverige skärps, börjar andra tongångar höras.

ANDRA LÄSER