Analys: Trump infriade sitt löfte till den kristna högern – drömmen om att radera aborträtten blev verklighet

Över en natt har 9 domare, av vilka 6 är män, bestämt att kvinnor i USA inte längre har självbestämmande över sin egen kropp. I praktiken betyder det att mer än ett tjugotal delstater kommer att förbjuda abort.

USA:s högsta domstol har rivit upp domen Roe mot Wade. Att ett femtio år gammalt tillägg till konstitutionen nu raderades leder naturligt till frågan om vad som följer härnäst.
Kommer ni ihåg hur ni förvånade er över att den politisk mäktiga kristna högern var villig att stå på huvudet för att få Donald Trump in i Vita huset.
Den Trump som var inne på sin tredje fru, anklagades för ett tjugotal fall av sexuella trakasserier, struntade i moraliskt betydelsefulla begrepp som sanning och rättvisa, och sa rakt ut att han ansåg det helt ok att grabba tag i en främmande kvinnas kön.
Nu vet ni svaret. Roe v. Wade är död.
Trump, som tidigare stött kvinnans rätt att välja själv, gav de evangelikaliska väljarna ett löfte om att enbart utnämna domare som ville häva aborträtten.
Båda hade att vinna på att vara vänner. Båda hade segervittring.
Nu är den ultimata triumfen ett faktum.
Under sin ena presidentperiod fick Trump möjligheten att utnämna till och med tre nya domare, bland annat för att den liberala ikonen Ruth Bader Ginsburg avled innan Joe Biden hann bli president.
Med hjälp av tre nya och strikt konservativa domare skiftade domstolens sammansättning starkt högerut och nu är det kända domslutet från 1973 hävt och med det amerikanska kvinnors konstitutionella rätt till abort.
Över en natt har 9 domare, av vilka sex är män, bestämt att kvinnor i USA inte längre har självbestämmande över sin egen kropp.
I praktiken betyder det att mer än ett tjugotal delstater kommer att förbjuda abort. 13 delstater sitter redan redo med lagstiftning som träder i kraft inom 30 dagar.
Somliga drar gränsen vid femton veckor, somliga någon annanstans. Somliga tillåter undantag för våldtäkt, andra gör det inte. Det är fritt fram för de konservativa delstaterna att göra vad de vill eftersom skyddet som konstitutionen gav nu är borta.
Eftersom behovet av aborter inte kommer att försvinna, blir de som lever i delstater som förbjudit ingreppet tvungna att resa till andra mer progressiva delstater för att få det gjort.
Somliga har råd med det, andra har inte. En logisk följd är att de medicinsikt farliga hemmaaborterna ökar.
Ibland hävdas det att högsta domstolen i USA är opolitisk, men det är förstås inte sant. Den har en framträdande roll i formandet av det amerikanska samhället.
I abortfrågan hävdar domstolen att delstaterna måste ha rätten att själva få bestämma om kvinnor får eller inte får göra abort.
Men dagen innan, på torsdagen, hävdade samma domstol att delstaten New York inte hade rätt att bestämma om man får eller inte får bära vapen offentligt.
Delstatens rätt att fatta sina egna beslut är helig i amerikansk politik – men den tillämpas selektivt enligt domstolens rådande politiska perspektiv.
Att ett femtio år gammalt tillägg till konstitutionen nu raderades leder naturligt till frågan om vad som följer härnäst. Bland demokraterna bävar man redan för eventuella försök att häva rätten till samkönade äktenskap och preventivmedel.
För abortmotståndarna blev fredagen en historisk segerdag, men kampen är inte över för den andra sidan. Eftersom frågan nu kommer att avgöras på delstatsnivå, kan det parti som har majoritet bestämma hur man ska ha det.
I höst ordnas mellanårsval i USA och segern väntas gå till republikanerna. Bland demokraterna hoppas man att högsta domstolens beslut ska hjälpa dem att mobilisera rekordmånga arga väljare till valurnorna.
Ju flera majoriteter man kan få i de lagstiftande organen i delstaterna, desto större chans har man att försvara kvinnors rätt att välja själva. Men just nu ser det inte ljust ut för aborträttens förespråkare.

ANDRA LÄSER