Två döda efter att rysk robot ska ha träffat Polen – Aaltola: ”Om Ryssland agerat avsiktligt får det omfattande följder”

Två personer har dött efter att robot slagit ned i Natolandet Polen. Orsaken till smällen är oklar, men händelsen skedde i närheten av ukrainsk stad som angreps av ryska robotar under torsdagseftermiddagen. – Om Ryssland har agerat avsiktligt så får det mer omfattande följder, säger Mika Aaltola. 

Mika Aaltola, chef för Utrikespolitiska institutet säger att det har politiska följder, men att vi vet mera på onsdagen.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
15.11.2022 21:08 UPPDATERAD 16.11.2022 14:16
Polska medier rapporterar att två personer ska ha dött i en explosion i östra Polen, nära den ukrainska gränsen.
Explosionen ska ha inträffat på ett fält utanför staden Przewodów, som ligger sju kilometer från den ukrainska gränsen. Enligt radiostationen Lubin inträffade explosionen klockan 15.40 lokal tid. Just då pågick en massiv rysk robotattack mot Ukraina, bland annat Lviv. 
Explosionen ska ha inträffat på ett fält utanför byn Przewodów.
En amerikansk underrättelsekälla säger till AP att explosionen orsakades av en rysk robot. Den amerikanska källan talar anonymt på grund av situationens känsliga natur.
Polska regeringens talesperson Piotr Müller ville under tidig tisdagskväll inte bekräfta de amerikanska uppgifterna, men skrev på Twitter att toppledarna höll ett möte på grund av nationella säkerhets- och försvarsfrågor. 
En talesperson för närområdets brandförsvar säger till radion att de under tidig kväll arbetar med att säkra området, och att inte heller de kan ange orsak till explosionen.
– Räddningstjänsten är på platsen, det är ännu oklart vad det är som har hänt, säger Lukasz Kucy vid den lokala räddningstjänsten till Reuters.

Omfattande följder om Ryssland agerat avsiktligt

Enligt Mika Aaltola, chef för Utrikespolitiska institutet, är utgångsläget att robotar avfyras med avsikt och inte slumpmässigt. 
– Om det handlar om att en enskild rysk robot förirrats till Polen oavsiktligen överstiger handlingen inte i sig själv tröskeln för vad som är en attack. Men det skulle i sådana fall krävas att Ryssland medger att roboten är förirrad, säger han. 
– I det fallet skulle händelsen ändå troligtvis få politiska följder. Den politiska viljan i Polen för att hjälpa och stödja Ukraina med nya vapen skulle förmodligen stärkas, tillägger han. 
Om Ryssland har agerat avsiktligt så får det mer omfattande följder, säger Mika Aaltola.

Vad betyder det om Ryssland medvetet avfyrat robotar mot Polen? 

– Om Ryssland har agerat avsiktligt så får det mer omfattande följder. Rysslands agerande riskerar då att kriget eskalerar och den politiska pressen att stödja Ukraina växer. Men i det här läget är det svårt att säga, frågetecknen är fler än svaren. Om det var en medveten gärning finns det en risk för att flera liknande beskjutningar sker under natten. Vilken slags krigshandling det här handlar om klarnar sedan. 
– Den här händelsen aktiverar inte ännu Natos artikel fem. Polen är en av Östersjöområdets största krigsmakter och klarar av att skydda sig själv i det här skedet, utan att det skulle kräva Natos kollektiva stöd. Men det är värt att notera att det på plats i landet finns amerikanska soldater. Men situationen är öppen och på morgonen är vi klokare, säger Mika Aaltola. 

Polen hör till Natos territorium

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi på Försvarshögskolan vill inte kommentera den aktuella händelsen då det fortfarande finns för lite information om explosionen.
Frågan är om och i så fall hur Nato kommer att agera.
– I det här osäkra läget finns det två alternativ. Konstateras det att det är ett anfall så skulle det kunna innebära artikel fem (i Natostadgan) och att alliansen sluter upp, säger Paasikivi.
– Om det är en robot eller flera robotar som av misstag bedöms ha slagit ned i Polen så är det mer sannolikt att det rör sig om Natostadgans artikel fyra som kallar till konsultationer. Vi får se om Polen gör det, fortsätter Paasikivi.
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Artiklen har uppdaterats. 

ANDRA LÄSER