Tyngdlyftning kan portas från OS

Tyngdlyftning kan kastas ut ur OS-programmet från 2024 om inte det internationella förbundet tar krafttag mot dopning.– Situationen har blivit allt mer graverande, säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

Thomas Bach säger att tyngdlyftningen kan mista sin OS-status.
25.02.2021 05:38 UPPDATERAD 25.02.2021 08:40
Internationella olympiska kommittén (IOK) diskuterade Internationella tyngdlyftningsförbundet (IWF) vid sitt styrelsemöte på onsdagen.
– Situationen har blivit allt mer graverande och många frågor har ignorerats av IWF trots alla varningar vi utfärdat, säger IOK-ordföranden Thomas Bach, enligt AFP.
– Vi vill vara tydliga med att om det som oroar oss inte görs något åt på ett tillfredsställande sätt kommer vi att omvärdera tyngdlyftningens plats i programmet i Paris och i framtida OS.
IOK väntar nu också på vad som händer i Belarus och i valet av ordförande i den nationella olympiska kommittén. Belarus president Alexander Lukasjenko är ordförande just nu, med sonen Viktor som vice ordförande.
I december förbjöd IOK far och son Lukasjenko att komma till OS i Tokyo eftersom man ansåg att landets olympiska kommitté inte skyddat sina idrottare från politisk diskriminering.
Blir Lukasjenko omvald riskerar de belarusiska idrottarna att inte få tävla under belarusisk flagga i Tokyo i sommar.
– Vi följer situationen noga och väntar på utslaget i valet innan vi diskuterar det vidare, säger Bach enligt sajten Insidethegames.

ANDRA LÄSER