ANNONS

RÅD TILL RENOVERINGEN MED ETT BILLIGT RENOVERINGSLÅN

Det finns många bra skäl till att renovera. Självklart är det viktigt att trivas i hemmet och det är sällan man gör det om badrummet läcker eller vardagsrummet ser trist och slitet ut. En renovering höjer också värdet på bostaden. Här får du ta del av smarta renoveringstips. Vi avslöjar också den kortaste vägen till det bästa renoveringslånet.

Annons
Varför renovera?
I ett renoveringsprojekt ingår så mycket mer än bara brädor, spikar och vitvaror. Bostaden är för de flesta vårt livs största affär. Här finns både pengar och drömmar investerat. Efter en tid börjar dock väggarna att se dystra ut, möblerna har förlorat sin glans och golven ser slitna ut. Det är dags att renovera. Eller sälja.
Även om du lutar mer åt försäljningshållet är det en bra investering att renovera för att höja värdet på din villa eller lägenhet. Oavsett skälet till renoveringen finns det alltså mycket att vinna på att renovera.
Renovera vad?
Badrummet kan behöva ett nytt kakelgolv, köksluckorna ser slitna ut och golven måste bytas ut. Här gäller det dock att prioritera, speciellt om budgeten är tajt. Bor du i en exklusiv villa kan det löna sig att investera lite mer i renoveringen. Kanske byta ut hela badrummet eller stora delar av köket.
Även om du har ett mindre boende lönar det sig alltid att putsa till och rusta upp småskavanker här och där. Byt ut en sliten toalett, måla om väggarna, vaxa om golven, kanske köpa nya fina köksskåp. Lägg däremot inte alltför stora pengar på en billig lägenhet. Det är sällan du får investeringen tillbaka när du ska sälja.
Hjälp på traven
Ett smart renoveringslån kan hjälpa dig att finansiera extrakostnader som uppstår i samband med renovering och som du kanske själv har svårt att täcka upp. Viktigt är dock att du först fastställer vad renoveringen kommer att kosta, innan du ansöker om ett snabblån.
Det bästa sättet att få en bild av hur marknaden för renoveringslån ser ut är att ta hjälp av en jämförelsetjänst. Istället för att själv spendera timmar på att leta upp olika bankers villkor och avgifter gör jämförelsetjänsten hela jobbet åt dig. En populär aktör på den finska marknaden är Lainaa-helposti.fi. Här behöver du bara knappa in önskat lånebelopp och ålder för att aktivera sökmotorn. Lainaa-helposti.fi söker bland Finlands ledande långivare för att hitta det bästa alternativet utifrån dina behov och förutsättningar. Det går snabbt, enkelt och är helt kostnadsfritt.
Gör det själv!
Nja, de flesta av oss kan förmodligen inte styra upp ett helt renoveringsprojekt på egen hand men det finns förvånansvärt mycket man faktiskt kan fixa själv. Få tips av en snickarkompis eller jaga expertråd på webben. Det finns helt kostnadsfria guider och smarta steg-för-steg instruktioner som hjälper dig att lyckas med renoveringen. Tänk på att ett gör-det-själv projekt kräver en hel del tid och engagemang. Förbered dig på överraskningar! Det kan hända att du trots allt får anlita professionell hjälp till delar av renoveringen.
En hållbar budget
Viktigast av allt är att du lägger upp en budget för material och hantverkare/byggfirma. Beräkna ungefär 50 % byggmaterial och 50 % hantverkartjänster. Hämta alltid minst tre offerter från olika företag.
Parallellt med budgeten bör du också ha en överskådlig tidsplan. Hade du tänkt ta ett renoveringslån? I så fall måste lånet ingå i din budget. Ta reda på vad som erbjuds i form av renoveringslån. Ett lån med låg ränta som kan betalas tillbaka inom ett år ger större spelutrymme än dyrare (men större) lån.