Insändare: Helmets reservationsapp är missvisande

06.11.2022 16:16
Jag kollade på biblioteksnätverket för de allmänna biblioteken i huvudstadsregionen Helmets Taskukirjasto-app (den har inget svenskt namn) en svensk författares böcker och jag hittade en titel som jag inte har läst förut. Helmet visade att det finns två tillgängliga exemplar av boken och jag gjorde genast en reservation. När det sedan inte hördes något om boken kollade jag på Helmet och det visade sig att jag var nummer 78 av 97 på reservationslistan. Det hade alltså inte funnits några tillgängliga exemplar över huvud taget. Ett tekniskt misstag tänkte jag.
Nåväl, sedan letade jag efter Kjell & Mårten Westös nya bok Åren på Taskukirjasto-appen och den visade två tillgängliga exemplar. Hurra, tänkte jag och gjorde genast en reservation. Efter en stund kollade jag min reservation och hör och häpna, jag var på plats 172 av 172 på listan över reservationer. Det var alltså inte frågan om ett tekniskt misstag.
Ni på Helmet, skärp er! Det ska inte synas att det finns tillgängliga exemplar om det inte finns några. Hur många onödiga reservationer görs inte på grund av detta tekniska fel? Alla har inte tid att vänta i ett år eller två på en bok om man hamnar på plats 172 i kön. Jag kan gott vänta och läsa äldre böcker under tiden och Ulla-Lena Lundbergs nyaste Lyser och lågar, för den har jag faktiskt köpt. Men alla nya titlar kan man faktiskt inte köpa, det har man varken råd med eller plats för.
I övrigt är Helmet nog riktigt bra, det går att reservera svenskspråkiga böcker via den, för i Vandas bibliotek är det tunnsått med svenska böcker. Men jag råkade faktiskt hitta Liza Marklunds nyaste bok på Mårtensdals bibliotek för några veckor sedan. Jag hade tur.
Carola Bäckström, Vanda

ANDRA LÄSER