"Melodifestivalen är som när man gifter sig"

Pang, smågodis, värme och kärlek. Så beskriver programledarna Lina Hedlund, Linnéa Henriksson och David Sundin den stundande showen i Melodifestivalen. Kanske blir det en positiv tittarstorm, säger Sundin.

Lina Hedlund, Linnéa Henriksson och David Sundin leder Melodifestivalen.
31.01.2020 15:38 UPPDATERAD 31.01.2020 16:28
Det är en avspänd programledartrio som möter pressuppbådet vid scenkanten i Linköping. Snart drar årets Melodifestival i gång på allvar – men så länge stolarna i arenan gapar tomma känns uppdraget fortfarande som ett låtsasjobb, tycker David Sundin.
– Det är publiken som är den sista gnistan som gör att det känns som på riktigt. Innan dess känns det mest som att vi leker. Som att vi har fått låna en stor lokal för att laja lite i.

"Tar hand om tittarna"

Årets show beskriver de som hela Sveriges fest.
– Det finns så få sådana sammanhang nu för tiden. Vi ska kora en vinnare och vi vill se till att den spänningen finns konstant, samtidigt som vi tar hand om tittarna, säger Linnéa Henriksson.
Linnéa Henriksson jämför Melodifestivalen med ett bröllop. "Det spelar inte så stor roll om det regnar eller är sol", säger hon.
– Vi bjuder på en väldig bredd, som smågodis, det kommer att finnas lite av varje, säger Sundin.
Premiärnerverna hör till, tycker Lina Hedlund. "Nervositeten omvandlas till adrenalin och energi", säger hon.
– Det blir pang. Och värme, kärlek och en jäkla massa bra musik, tillägger Lina Hedlund.
En är schlagerveteran, en är meriterad popartist och den tredje är komiker. Men någon tydlig rollfördelning utifrån tidigare erfarenheter finns inte, enligt trion. Alla ska sjunga, dansa och försöka få publiken att skratta.
– Vi har rört ihop alla våra kunskaper och förmågor och sedan smetat det jämnt över alla, säger David Sundin.

"Ska hyperventilera"

Premiärnerverna finns där, men det hör till jobbet, tycker Henriksson.
– Just nu känns det bara kul. Det hör alltid till att man ska hyperventilera bakom scenen, men varför tänka på det nu? säger hon.
Lina Hedlund, David Sundin och Linnéa Henriksson presenterar sig själva inför lördagens deltävling i Melodifestivalen.
– Nerver kommer det definitivt att finnas, men den där nervositeten omvandlas till adrenalin och energi. Det ska bli skönt att äntligen köra, säger Lina Hedlund.
Att allt kanske inte går som man tänkt sig måste man också vara beredd på, tycker Linnea Henriksson.
– Melodifestivalen är lite som när man gifter sig. Det spelar inte så stor roll om det regnar eller är sol, det blir egentligen bra ändå. Det är Melodifestivalen och allt kommer bara att kännas som att det var så det skulle vara, säger hon.
– Det är ju bara det största programmet som finns, säger Lina Hedlund och skrattar.

"Ringer ner slussarna"

Åsikterna om Melodifestivalens programledare och deras manus brukar vara ungefär lika många som det finns tittare. Vissa år har tävlingens programledare fått utstå hård kritik på sociala medier, men det är inget som oroar årets presentatörer.
– Kanske blir det en positiv tittarstorm. Att folk säger "herre gud, kan det vara så här bra i Melodifestivalen?" och ringer ner slussarna som går sönder, säger David Sundin.

ANDRA LÄSER