Expert: Rysslands ekonomi på ruinens brant – trots att finländare fortfarande tankar ryskt bränsle

Trots västliga sanktioner hamnar ryskt bränsle fortfarande i finska bilar. Det ska inte tolkas som att sanktionerna är verkningslösa, bedömer experter – men Rysslands ”piratflotta” är en annan femma.

Rysk olja skeppas ut bland annat från Sheskharis stora oljehamn i Novorossijsk vid Svart havets kust. Bilden är tagen i oktober 2022. Torbjörn Becker är chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm.
Sören Jonssonsoren.jonsson@hbl.fi
23.02.2023 07:40 UPPDATERAD 23.02.2023 09:36
I en aldrig skådad omfattning har EU och USA infört sanktioner mot ett enskilt land. Ändå tycks Ryssland undvika en ekonomisk kollaps. Ryssland lyckas runda sanktioner eller så biter de inte så hårt som västvärlden skulle vilja. 
Eller som Tapani Ritamäki skrev i HBL i höstas: ”Att man inte kan köpa en Big Mac i Moskva stör inte Vladimir Putin och hans supportrar, två tredjedelar av folket. Ryssland klarar av att steka egna hamburgare – de är goda och därmed jämnt!”.
Det vassaste sanktionsvapnet är att försöka grusa Rysslands inkomster från olja och gas. Men också här finns det delade meningar om hur effektivt det är – det finns bakdörrar till världsmarknaden. Ryssland har inga som helst svårigheter att hitta köpare till sin olja.

ANDRA LÄSER