Norska kändisvalrossen Freya har avlivats

Den norska kändisvalrossen Freya avlivades under söndagsmorgonen. "Människors liv och hälsa kunde vara i fara", säger fiskeridirektör Frank Bakke-Jensen i ett uttalande.

Freya sågs för första gången i Oslofjorden den 12 april i år och blev senare känd efter att ha legat och slappat i flera fritidsbåtar.
14.08.2022 17:33
Valrossen Freya vann många norrmäns hjärtan under sommaren då hon simmade runt i Oslofjorden. Det ledde dock till att flera människor blev för närgångna.
Fiskeridirektoratet i Norge beslutade att valrossen behövde avlivas för att ingen skulle komma till skada. Det fanns även en oro för valrossens hälsa.
"Beslutet togs efter en helhetsutvärdering där vi kom fram till att människors liv och hälsa kunde vara i fara", säger Frank Bakke-Jensen i ett pressmeddelande.
Han uppger att avlivningen utfördes av tränad personal och beskriver händelseförloppet som odramatiskt.
Freya sågs för första gången i fjorden den 12 april i år och blev senare känd efter att ha legat och slappat i flera fritidsbåtar. Norska myndigheter har tidigare uppmanat människor att hålla sig borta från valrossen för att den inte ska bli stressad.
Valrossar finns normalt i Arktis. Freya antas komma från Svalbard, norr om Nordnorge, eller möjligen Grönland. Kändisvalrossen har tidigare setts till i band annat Nederländerna, Danmark och i svenska Smögen.

ANDRA LÄSER