Hakkorsen vajade i Helsingfors när nynazister demonstrerade

Det var en spänd och hätsk atmosfär som präglade den nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Kajsaniemi på självständighetsdagen.

Polisen beslagtog demonstranternas nazistflaggor i samband med nynazisternas marsch i Helsingfors på självständighetsdagen.
Det är mest unga svartklädda män som möter upp men också några barn och ungdomar skymtar till i det nynazistiska demonstrationståget. Utöver NMR finns också de ultranationalistiska organisationerna Aamutähti och Soldiers of Odin på plats.
Kommunpolitikern Thomas Wallgren (SDP) konfronterar demonstranterna och frågar varför de demonstrerar.
– Varför muckar du gräl, ropar en av demonstranterna.
– Jag försöker bara förstå vad ni vill uppnå, svarar Wallgren och söker sig vidare.
Nynazisternas relation till media är kluven. Nordiska motståndsrörelsen vill klättra över nyhetströskeln, men föraktar journalister.
– Vi talar inte till media. De styrs av judar, säger en rikssvensk NMR-demonstrant.
De tillresta rikssvenska demonstranterna hör helt tydligt till demonstrationens bakgrundskrafter. De ger råd till sina finska meningsfränder och intar centrala positioner i demonstrationståget.
– Gruppera er i tre led och veckla ut flaggorna, ropar en av de finska förgrundsgestalterna.
Till allas stora förvåning har Nordiska motståndsrörelsens flaggor fått sällskap av nazistflaggor.
Juha Sipilä och polisen är fosterlandsförrädare, skanderar demonstranterna.
Strax efter Långa bron vid Hagnäs hettar det till. Poliser i kravallutrustning uppmanar demonstranterna att avlägsna nazistflaggorna. De vägrar ge dem frivilligt, varefter ett tumult utbryter och fyra personer grips.
– Vi hade inte räknat med att demonstranterna skulle använda sig av nazistiska flaggor. Därför lät beslutet att avlägsna dem vänta på sig, säger kommissarie Patrik Karlsson.
Polisen grep fyra personer i samband med nynazisternas marsch i Helsingfors på självständighetsdagen.
Enligt polisens uppgifter var det upp till 300 nynazistiska demonstranter som deltog i demonstrationen. I Berghäll gick många man ur huse för att protestera mot nynazisternas framfart.
– Inga nazister till Berghäll, ropar en motdemonstrant.
– De är här redan, svarar en NMR-demonstrant.
Våldet hänger i luften i flera omgångar då nynazister och motdemonstranter ropar oförskämdheter till varandra. Polisen lyckas avvärja handgemäng genom att köra mellan de två lägren med skåpbilar eller så ingriper polisryttare. Hur många poliser som övervakade ordningen förblir oklart, men Patrik Karlsson bekräftar att poliser har tillkallats från olika delar av landet för att trygga säkerheten.
– Det är vidrigt att nazisterna marscherar i Berghäll. Vår stadsdel är känd för sin tolerans, säger motdemonstranterna Hanna Tuominen och Ivo Corda med en mun.
Polisen beslagtog demonstranternas nazistflaggor i samband med nynazisternas marsch i Helsingfors på självständighetsdagen.
Finansministern och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo kommenterade eftermiddagens händelser på Twitter.
– Rätt beslut av polisen att beslagta nazistflaggorna. Veteranerna krigade inte för att nazistflaggorna ska få vaja. Självständighetskampen fördes för att finländare ska få leva i fred i ett tryggt land där människovärdet är okränkbart. Nazismen representerar inget av dessa värderingar.

ANDRA LÄSER