Valrossen ska obduceras – ställs kanske ut på museum

Valrossen, som uppenbarade sig i förra veckan i Fredrikshamn, ska obduceras på torsdag. Därefter ska prover och undersökningar utföras på djuret, meddelar Livsmedelsverket. I framtiden blir valrossens skinn och skelett eventuellt en del av Naturhistoriska centralmuseets samlingar. 

Den utsvultna valrossen nedsövdes för att förflyttas till Högholmens djurpark, men överlevde inte transporten. 
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
20.07.2022 16:19 UPPDATERAD 20.07.2022 16:47
Under natten till onsdagen meddelade Högholmens djurpark på Twitter att den nedsövda valrossen dog då den transporterades från Kotka till Högholmen . Djuret uppenbarade sig på en strand i Fredrikshamn i fredags och har bevakats nästan oavbrutet av medierna i Finland.
Nu har det döda djuret transporterats till Livsmedelverket i Helsingfors för undersökningar, meddelar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. 
Valrossen ska obduceras på torsdag, för att fastställa hur djuret mådde då det dog. Samtidigt ska det tas prover på olika bakterier, parasiter och virus som valrossen eventuellt burit på. För tillfället finns det ändå ingen orsak att misstänka att valrossen skulle ha varit bärare av någon smittsam djursjukdom som skulle ha vållat fara för andra djur eller människor, uppger Livsmedelverket. 
Undersökningarna kan pågå i flera veckor innan de färdigställda resultaten offentliggörs. Under de kommande veckorna ska också valrossen synas av Naturhistoriska centralmuseet som avgör ifall valrossens skinn och skelett kunde ingå i museets samlingar. 

ANDRA LÄSER