Finlands Minetit vann VM-guld inför hemmapubliken

Minetit vann VM-guld i estetisk truppgymnastik i Helsingfors.– Det var en upplevelse för oss, säger lagkaptenen Emmi Nikkilä.

Tammerforslaget Minetit tog guld efter en felfri uppvisning i finalen.
21.11.2021 16:40 UPPDATERAD 21.11.2021 18:52
Tammerforslaget Minetit ledde inför finalen med 0,1 poäng före Rysslands Madonna. I finalen förtjusade Minetit den högljudda hemmapubliken med en närapå perfekt uppvisning. Taket lättade nästan i Ishallen när Minetit avslutade sitt program om Tuonelas svan.
– Vi var ännu mera avslappnade i dag. Vi kunde leva oss in i programmet och föra fram berättelsen ännu bättre. Det var en upplevelse också för oss gymnaster, säger Minetits lagkapten Emmi Nikkilä.
Rysslands Madonna vann VM-guld 2019. Förra året blev VM inställt på grund av coronapandemin. Det var egentligen meningen att ordna årets VM i Italien, men på grund av coronan fick Finland ta över som värdnation.
– Coronasituationen skapade lite osäkerhet eftersom vi inte tävlat mot de utländska lagen. Vi hade inte någon information om de andra lagen. Det fanns ingenting vi kunde jämföra med. Vi hade inte tävlat med våra nya program, säger Nikkilä.
– Vi fick bara koncentrera oss på det som vi kan påverka, vår prestation, och ta resultaten efter det. Vi var tillitsfulla inför finalen. Vi visste att om vi bara gör det vi gjort i träningarna så kan det bära långt.
Det här var Minetits tredje VM-guld.
Det här var Nikkiläs, 22, tredje VM-guld och sjätte VM-medalj totalt. Minetit vann också VM-guld 2015 och 2017. Samtidigt som många andra i Nikkiläs ålder har lagt av har hon fortsatt sin karriär.
– Framgången är förstås en faktor. Kärleken till den här grenen en annan. Det går att utveckla sig och utmana sig själv varje dag, säger Nikkilä.
– Grenen går hela tiden framåt. Det program som vi vann VM-guld med 2015 skulle inte under några omständigheter ha räckt till guld i år.
Minetit gick dock igenom några förändringar inför årets VM. Några av de mer erfarna gymnasterna lade av. I stället tog Minetit in tre gymnaster från Jyväskyläföreningen Illusion, Oona Haatanen, Neea Sivil och Laura Kiljunen. De övriga lagmedlemmarna, Nikkilä, Jessica Hakala, Iinu Häkkinen, Adaliina Niininen, Siiri Puuska och Meeriellen Sukari representerar Tampereen Sisu. Titta Heikkilä och Teija Kukkala är tränare för laget. Antton Laine var koreograf för succéprogrammet.

VM i truppgymnastik, Helsingfors

1. Minetit – Finland 19,200+19,550=38,750
2. Madonna – Ryssland 19,100+19,400=38,500
3. Expressia – Ryssland 19,000+19,350=38,350
4. OVO Team – Finland 19,000+19,050 =38,050
5. National team – Bulgarien 18,800+19,200=38,000
6. Team Grisete – Estland 17,700+18,100=35,800
– Vi har ganska stor variation i ålder i vårt lag. De nya tjejerna har tränat med oss sedan i somras. Vi lyckades genast få en sammansvetsad känsla i laget, säger Nikkilä.
Rysslands Madonna blev tvåa före ett annat ryskt lag, Expressia. Söndagens final var en stor besvikelse för Esbolaget OVO Team, som representerar Olarin Voimistelijat. Inför finalen låg OVO Team på delad tredje plats med Expressia, men i finalen tog Expressia 0,3 poäng mer än OVO Team.
– Vi gjorde nog vårt bästa program under hela säsongen. Ganska svårt att säga så här på rak arma. Det är domarna som bestämmer. Nu tyckte de att Expressia var bättre. Vi får se på videon, analysera vad vi gör på annat sätt, och göra bättre nästa säsong, säger OVO Teams lagkapten Aurora Kapanen.
Esbolaget OVO Team tvingades nöja sig med fjärde plats.
OVO Team vann i somras FM-guld. År 2019 tog laget VM-brons.
– I går gjorde vi några små fel, men i dag var vår bästa prestation under hela det här halvåret, så vi lyckades nog jättebra, säger Kapanen.
Senast som Finland stod värd för VM var 2017. Då var Kapanen med om att vinna VM-silver i juniorkategorin. Det här var hennes andra senior-VM.
– Det var helt otrolig stämning. Vi njöt av varje sekund på mattan. Det finns ingen annan tävling med lika bra stämning, säger Kapanen, som studerar vid Brändö gymnasium.
I juniorkategorin (14-16 år) gick VM-titeln till Rysslands Victoria. Minetit Junior tog silver och OVO Junior brons.

ANDRA LÄSER