Finland skickar coronavacciner till Estland

Lånet ska återbetalas i februari.

Finland lånar cirka 130 000 doser av Pfizer-Biontechs coronavaccin till Estland, uppger Statsrådets kansli.
Finland skickar ett parti vacciner till Estland för att hjälpa landet i kampen mot coronapandemin, uppger Statsrådets kansli.
Enligt torsdagens beslut kommer Finland att låna cirka 130 000 doser av Pfizer-Biontechs coronavaccin till Estland. Vaccinerna ska skickas till Estland i november.
Statsminister Sanna Marins (SDP) regering beslutade att låna vacciner till Estland efter att de estniska myndigheterna skickade en begäran om hjälp till de övriga EU-länderna förra veckan.
Den bilaterala överenskommelsen slår fast att Estland ska återbörda samma mängd vacciner till Finland i februari nästa år.
Statsrådet försäkrar att utbytet av coronavacciner inte kommer att fördröja de finska vaccinationsprogrammen.
Smittspridningen i Estland är fortfarande svår. Incidensen på torsdagen var 1 067,1 smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. 457 coronapatienter vårdas för närvarande på sjukhus och 1 707 personer har hittills dött av covid-19 sedan epidemin landsteg i Estland.
Endast 58,5 procent av befolkningen har tills vidare fått två doser coronavaccin, uppger Estlands hälsovårdsmyndighet Terviseamet.

ANDRA LÄSER