Charmig hundlik duo förmedlar Finlands och Sveriges gemensamma historia

Det pedagogiska kör aldrig över det estetiska i Åbo Svenska Teaters lekfulla familjeföreställning Hundarnas historiepjäs. Scenografin går fyndigt i dialog med Mauri Kunnas bilderbok.

Selm och Elmi (Julia Korander och Samuel Karlsson), som kommer från olika århundraden, lovar varandra att träffas vid gungan på Hundbacka gård varje år då den första snön faller.
16.11.2020 13:33 UPPDATERAD 17.11.2020 09:51

Hundarnas historiepjäs

Inspirerad av Mauri Kunnas bilderbok Hundarnas historiebok – Finland, en del av Sverige. Text och regi: Anne Nimell. Översättning: Pekka Sonck. Musik och ljud: Kari Mäkiranta. Scenografi och kostym: Mimmi Resman. Mask: Anniina Takala. Ljus: Antti Niitemaa.
På scenen: Samuel Karlsson, Julia Korander, Jerry Wahlforss, Daniela Franzell, Amanda Nyman, Monica Nyman, Ingemar Raukola.
Premiär på Åbo svenska teater, Stora scenen 14.11.
Mauri Kunnas bilderbok Koiramäen Suomen historia (Hundarnas historiebok. Finland, en del av Sverige) utkom 2017 välkomnades den varmt av historiker, eftersom den fyller en lucka i skolornas historieundervisning där ifrågavarande period i landets historia på senare tid behandlats mycket bristfälligt.
Kunnas med sina förtjusande hundgestalter och detaljrika fantasifulla illustrationer har hyllats som folkbildare – framför allt för att det är en bildning som sker obemärkt vid sidan av den kognitiva och visuella behållningen av hans verk. Lika opåklistrad är den bildning som Åbo Svenska Teaters Hundarnas historiepjäs, inspirerad av Kunnas bilderbok och med text och regi av Anne Nimell, förmedlar. Det pedagogiska kör aldrig över det estetiska i den här lekfulla familjepjäsen för alla åldrar mellan 6 och 790 år.

ANDRA LÄSER