Polisen har gripit tre unga personer för våldsdåd i Vanda – en huvudmisstänkt på fri fot

De tre gripna är mellan 15 och 22 år. Polisen spanar efter ytterligare en person som hör till de huvudmisstänkta.

Köpcentret Myyrmanni i Vanda. Genrebild.
Dann Petterssondann.pettersson@hbl.fi
20.02.2023 14:45 UPPDATERAD 20.02.2023 15:21
Ett våldsdåd i stadsdelen Myrbacka i Vanda resulterade i allvarliga skador och sjukhusvård för en person. Brottet skedde torsdagen den 16 februari och polisen meddelade om händelsen i fredags. 
”Under veckoslutet har vi undersökt det exakta händelseförloppet och polisen har fått reda på att incidenterna började när två grupper av personer möttes i Myrbacka. En dispyt om narkotika bröt ut mellan de två grupperna och ett handgemäng uppstod”, säger Sampsa Aukio, kriminalinspektör och utredningschef, i polisens pressmeddelande.
Den hotfulla situationen lugnade sig temporärt sedan de två gängen lagt märke till en polisbil. De två gängen bröt upp och gav sig av åt olika håll, för att sedan åter drabba samman vid köpcentret Myyrmanni.
”I Myyrmanni eskalerade situationen till ett handgemäng mellan flera personer, där en av de inblandade flera gånger träffades i överkroppen med ett eggvapen. Utöver det användes också våld, bland annat slag utan kniv. Alla inblandade är misstänkta för olika grader av brott”, säger Aukio.
Händelsen utreds av polisen i Östra Nyland under brottsrubriceringarna: dråpförsök, innehav av föremål eller ämne som lämpar sig för att skada någon annan, grov misshandel och olaga hot. 
På måndagen meddelade polisen att man gripit tre personer som är mellan 15 och 22 år. En av de misstänkta är fortfarande på fri fot och polisen har utfärdat en arresteringsorder för hen.

ANDRA LÄSER