Världens lyckligaste människa ska göra Vasa känt i finska Finland

Med lyckan som ledstjärna satsar Vasa stad på en gala där världens lyckligaste person ska krönas. Notan går lös på 130 000 euro.

På lördag väljs världens lyckligaste person i Vasa. Finalisterna Maija Mäki, Anni Ruostekoski och Sebastian Da Costa intervjuas av tv-kändisen Maria Veitola.
På lördag koras världens lyckligaste person i en direkt webbsändning i Vasa efter en kampanj som har pågått i fyra månader. Vasa har bland annat konsulterat professor emeritus Markku Ojanen som är specialiserad på lyckoforskning.
– Vi har valt titeln världens lyckligaste person med glimten i ögat, men visst bygger hela idén på att Vasa stad har satt upp ett mål att bli Finlands lyckligaste stad, säger Leena Forsén, kommunikationschef på Vasa stad.
Trots ambitionen återstår det ännu en del att göra för att Vasa ska nå målet. I fjolårets rankning kvalade Vasa inte ens till listan på de 20 lyckligaste kommunerna medan Grankulla knep segern. Bakom rankningen stod analysbolaget Epsi Ranking.
– Syftet med vår kampanj är att öka kännedomen om Vasa. Vi vill att folk ska veta att man kan leva ett lyckligt liv i vår stad, säger Forsén.

115 personer anmälde intresse

Nu har alltså ambitionen vidgats till att gälla hela världen, eller som de själva uttrycker det: "Vasaregionen har ambitionen att vara den lyckligaste platsen i världens lyckligaste land."
Vasaborna har kunnat rösta på "världens lyckligaste människa" sedan mitten av september då videorna med finalisterna publicerades. Hela 115 personer kandiderade för uppdraget.
Läs också: Vad är lycka och är vi lyckliga?
På lördag kulminerar kampanjen i en webbsändning där vinnaren koras. I programmet deltar bland annat Strömsös programledare Nicke Aldén och professor emeritus Markku Ojanen. Sändningen leds av den lyskraftiga tv-kändisen Maria Veitola som intervjuar finalisterna Maija Mäki, Anni Ruostekoski, och Sebastian Da Costa.
– De berättar vad som gör dem lyckliga och vad man själv kan göra för att känna sig lyckligare, säger Forsén.

Vill ni signalera att det är viktigt att förkväva sina olyckliga känslor?

– Nej, absolut inte. Två av våra finalister har haft mycket hårda motgångar. Motgångar är en del av livet. Det centrala är hur man övervinner dem och lyckas ta sig ur sina svårigheter. Det gäller att lyfta blicken och vara tacksam för det man har här och nu.

Kampanjen slukade 130 000 euro

Enligt Leena Forsén har kampanjen som helhet kostat cirka 130 000 euro, vilket utgör nästan 9 procent av stadens årliga budget för kommunikation, marknadsföring och internationella relationer. Veitolas gage är sammanlagt 25 000 euro plus resekostnader.
– Vi delar på kostnaderna med det kommunalt ägda närings- och utvecklingsbolaget Vasek.

Är det väl investerade pengar med tanke på att Vasa stad hade samarbetsförhandlingar i fjol?

– Stadens ekonomi är nu i bättre skick än i fjol. Vi ser den här kampanjen som ett sätt att locka nya invånare till staden och hjälpa företagen att rekrytera arbetskraft.
Enligt Forsén gäller det att uppdatera stadens image i en finskspråkig kontext, vilket kräver kampanjer.
– Finlandssvenskarna känner bra till Vasa, men många finskspråkiga landsmän har en föråldrad uppfattning om staden. Vi har inte råd att vara osynliga och okända i det finska Finland.
Lördagens webbsändning går i huvudsak på finska med undantag av några svenskspråkiga inslag och videoklipp som har textats till finska. Hela sändningen textas i efterhand till svenska.
Efter att världens lyckligaste person har korats följer den andra delen av kampanjen där de lokala företagen berättar om sina planer att rekrytera kunnig personal.

Världens lyckligaste person

Finalisterna Anni Ruostekoski, Maija Mäki och Sebastian Da Costa aspirerar på posten som världens lyckligaste person.
Vasa stads kampanj startade i juni och avslutas på lördag den 2 oktober.
Vinnaren koras på en ”lycklighetskväll” den 2 oktober i Strömsö-villan i Vasa.
Journalisten och tv-kändisen Maria Veitola intervjuar kandidaterna.
Kampanjen kostar cirka 130 000 euro. Kostnaderna fördelas mellan Vasa stad och det kommunalt ägda närings- och utvecklingsbolaget Vasek.
Webbsändningen kan följas på varldenslyckligastestad.fi.
ANDRA LÄSER