”Jag hoppas få se mycket färg på årets fest” – så här bevakar HBL slottsbalen

– Med ett så här dystert år bakom oss hoppas jag verkligen på en glad och fin fest på slottet, säger Annika Hällsten som kommenterar årets balmode för HBL. 

På plats på slottet för att göra intervjuer finns HBL:s reporter Johanna Häggblom och fotograf Niklas Tallqvist.

Längskidåkaren Kerttu Niskanen (t.h. i gul klänning) är en av dem som hoppar över slottsbalen. Det och mycket mer kommenterar Annika Hällsten på hbl.fi
Johanna Häggblomjohanna.haggblom@hbl.fi
06.12.2022 05:01 UPPDATERAD 06.12.2022 08:17
Klockan 19 på tisdagskvällen inleds festligheterna för det 105-åriga Finland på presidentens slott. 1 300 inbjudna gäster, röda mattor och traditionella handskakningar är att vänta (i år går det även att hälsa med en bugning).  
– Jag förväntar mig att folk är uppriktigt glada, inte bara över att få gå på fest utan att ha chansen att fira en viktig dag efter två år av inställda fester, säger HBL:s balexpert Annika Hällsten som kommer att bevaka festligheterna från redaktionen.  
– Det är inget fel att vara glad på självständighetsdagen, tvärtom, med tanke på omständigheterna just nu har vi verkligen orsak att vara glada och tacksamma över att Finland är ett fritt och självständigt land.
– Vi uppmanas ofta tänka på de som offrat sitt liv för Finlands självständighet, men vi ska också vara tacksamma över att vi får chansen att fira och vara glada en dag som denna, säger Annika Hällsten.
Hällsten kommenterar balmodet och klänningarna under hela kvällen på HBL:s webbplats. I fjorton år har hon varit balreporter på slottet, och sedan hon steg åt sidan år 2008 har hon kommenterat tv-sändningen från redaktionen.
– Jag hoppas vi får se mycket färg på årets fest. Herrarna kommer oftast i mörk frack, så färggranna klänningar behövs för att pigga upp festen, säger Hällsten och tillägger: 
– Jag har sett så många smaklösa och fula klänningar under åren, dem vill man helst inte tänka på. Vissa har varit helt för urringade där man avslöjat nästan hela bröstet och ända ner till naveln. Någon gång har även männen lyckats klä sig helt fel, jag minns till exempel Veltto Virtanens basker, det såg döfult ut. 

Slottsbalen 2022

För HBL-läsarna: På HBL.fi följer vi fortlöpande med dagens händelser och bjuder på förfest på sajten från klockan 17. Under kvällen kan du sedan läsa intervjuer med gästerna och följa senaste nytt kring balmode och skvaller från festen. 
För tv-tittarna: Festligheterna inleds klockan 19 då presidenten hälsar de första gästerna välkomna till slottet. Yle börjar sända redan 18.15. 
För balgästerna: Slottet erbjuder handdesinficering och munskydd för alla gäster. Ett större antal av slottets salar kommer att vara tillgängliga för att undvika trängsel.
Gästerna uppmanas göra ett covidtest innan de anländer till festen.
Gardets musikkår och Gardets Combo med Maria Lund som solist står för musiken i Rikssalen. 
I salongen på tredje våningen uppträder Jukka Perko Avara med vänner. Repertoaren hedrar konstnären Vesa-Matti Loiri.
Trakteringen och dekorationerna fokuserar på inhemska och miljövänliga inslag. På menyn finns inhemska ekologiska produkter, fisk och vilt. 
I år dekoreras slottet med naturmaterial, fröhus från blommor och växter samt snittblommor.
Vid mottagningen 2022 fortsätter också det traditionella samarbetet med läroanstalter. I köket arbetar kockstuderande från Åbo yrkesinstitut och vid serveringen bistår studerande från Perho Liiketalousopisto i Helsingfors.
Men Hällsten minns också de riktiga pärlorna.
Kimi Räikkönens fru Minttu var till exempel otroligt vackert klädd 2011. Även Tims Sparvs fru Jitka Nováčková hade en mycket vacker klänning 2019. Överlag brukar idrottsstjärnor kunna klä sig snyggt. Jag gillade till exempel Krista Pärmäkoskis klänning på balen 2018. I bästa fall får jag återse många bekanta klänningar.
Fotbollsspelaren Tim Sparv och flickvännen Jitka Novackova, som bar en klänning med långt släp på balen 2019.
Skidåkaren Krista Pärmäkoski i sin fina klänning på balen 2018.
I år är det flera idrottare som tackat nej till inbjudan, konstaterar Annika Hällsten.
– De vill inte utsätta sig för smitta vilket är helt förståeligt. Till exempel skidåkarna har de viktigaste veckorna på gång just nu. Kerttu Niskanen har till exempel tackat nej, och trestegshopparen Kristiina Mäkelä är inte heller på väg trots inbjudan. 
Hällsten påminner att presidentparet uppmanat alla gäster att covid-testa sig innan de anländer till slottet.

Har du övriga tips för gästerna?

– Det finns även snygga skor som är bekväma. Den som inte är helt ung och har en bra rygg ska inte ha högklackat på sig med tanke på att man tvingas stå långa tider. 
I övrigt:
– Njut av kvällen och gå runt i slottet. Glöm inte heller att smaka på det som bjuds, men var försiktig med spriten. Man vill inte vara full på slottet. 

Menyn

Salta rätter:
Smörgåstårta med rökt regnbåge
Smörgåstårta med hjortkött
Smörgåstårta med tomat och örter
Tarteletter med fänkål och braxen
Tarteletter med rödbeta och getost
Tarteletter med basturökt lamm
Pastejer fyllda med rökt siklöja
Pastejer med trattkantarell
Paj med pumpa och ingefära
Karljohansvamppaj
Inhemska ostar med fröknäckebröd
Söta rätter:
Ellen Svinhufvud-tårta
Drottningtårta à la Gullranda
Svartvinbärsbebéer
Lingontarteletter
Tranbärs- och blåbärsmacarons
Skedkakor och rågpepparkakor
Bärmarmelader och chokladkonfekter

ANDRA LÄSER