Borg lämnar styrelseuppdrag efter skandal

Sveriges förre finansminister Anders Borg lämnar uppdraget som vice ordförande i Kinneviks styrelse efter två och ett halvt år med omedelbar verkan.

Skandalen kring Anders Borg fortsätter.
05.08.2017 22:09 UPPDATERAD 06.08.2017 12:27
Anledningen kan vara att det inte är hållbart för Kinnevik att ha en person i styrelsen som blivit polisanmäld och anklagad för sexuellt ofredande, anser Claes Hemberg ekonom på Avanza.
– Det finns många bra kvinnor som inte når styrelser, chefsroller och vd-jobb, så det är kanske väldigt svårt att rekrytera de här toppkvinnorna om bolaget inte har en tydlig ställning i sådana här och liknande frågor, säger han.
Hemberg anser att det är en viktig signal för framtida rekrytering och även för de nuvarande anställda att om man sitter i styrelsen för Kinnevik har man betydligt högre krav på sig än vad andra har.
Samtidigt tror han att Kinnevik egentligen ville ha kvar Anders Borg i styrelsen.
– Han var väldigt lämpad för jobbet, på många sätt. Men man kan omvärdera det också, säger Hemberg.
Även för Anders Borg var det ett perfekt jobb, anser han.
– Det var ett drömjobb. Det är ingenting man lämnar om man inte måste, säger han.

Svårt att utreda Borgs skandalösa beteende

Borg har polisanmäls efter att han antastat deltagare på en fest och kallat kvinnor för horor. Men än så länge har ingen av de drabbade själva polisanmält, vilket gör händelsen svår att utreda.
Anders Borg polisanmäls för sexuellt ofredande, olaga hot och eventuellt förolämpning, skriver Aftonbladet.
– Jag bestämde mig nu på morgonen efter att ha läst tidningarna, säger Kristoffer Samsing, stationsbefäl på Norrmalmspolisen, till tidningen på lördagsmorgonen.
Han agerade efter att en anonym anmälan inkommit till polisen men säger till Aftonbladet att det rör sig om "relativt vaga uppgifter". Anders Borg har ännu inte delgivits någon misstanke om brott och i nuläget är misstankegraden mycket låg, enligt Samsing.
Enligt anmälan antastade Borg festdeltagare och kallade kvinnor för horor och slampor på en tillställning på Husarö i Stockholms skärgård i helgen. Flera källor uppger för
Aftonbladet att han visade sitt kön och tog andra män i skrevet.
Borg själv har bett om ursäkt för det inträffade på Facebook och meddelat att han ska söka hjälp och att händelsen inte kommer att upprepas.
Maxstraffet för sexuellt ofredande är två års fängelse. Men enligt Jenny Lindell, vice chefsåklagare vid Malmö åklagarkammare, kommer troligtvis fallet att läggas ner om inte personerna som utsatts själva bidrar till utredningen.
– Det måste finnas någon som upplever sig ha blivit ofredad. Finns det ingen målsägande som känner sig ofredad, har det verkligen begåtts ett brott då?
Nu vidtar polisens förundersökning och först om polisen tycker sig kunna bevisa brott kopplas åklagare in.

ANDRA LÄSER