Ericsson får stora böter i muthärva – pengar kan ha gått till IS i Irak

Den svenska telekomjätten Ericsson får böter på motsvarande 200 miljoner euro i USA relaterat till en muthärva i Irak.

Ericsson ska betala stora böter i USA.
03.03.2023 07:14
Ericsson bötfälls för att ha brutit mot ett avtal med USA:s justitieministerium (DOJ).
Redan 2019 slog bolaget fast i en intern rapport att man gjort sig skyldig till omfattande korruption i Irak. Men företaget kommunicerade ut innehållet i rapporten först i februari i fjol efter det att SVT:s undersökande tv-program Uppdrag granskning gjort påtryckningar.
I och med att man inte direkt berättade om korruptionen bröt företaget mot ett avtal mellan DOJ och Ericsson från 2019. Ericsson hade då under flera år utretts för korruptionsbrott i olika länder och i DOJ-avtalet erkände företaget sig skyldigt till flera åtalspunkter.
Ericsson hade inför bokslutet i januari flaggat för att man sätter av 2,3 miljarder kronor för att täcka de befarade USA-böterna. 
Böterna som Ericsson fick var 2,2 miljarder kronor eller ungefär 200 miljoner euro.
Irakaffären utreds fortfarande.
”Vi har lärt oss av detta och vi är på en viktig resa för att förändra vår kultur. För att vara en sann branschledare måste vi vara både marknads- och teknikledande och samtidigt ledande i hur vi bedriver vår verksamhet”, säger Ericssons vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

Turerna kring IS-mutorna

Ericsson meddelade, sedan SVT:s Uppdrag Granskning börjat ställa frågor, i mitten av februari 2022 att det kan ha betalats ut mutor till terrorsekten Islamiska staten (IS) i Irak.
Det fick amerikanska myndigheter att utreda händelsen. Redan sedan tidigare hade myndigheten en granskning av Ericsson i gång, enligt en tidigare uppgörelse. Även i Sverige utreddes händelserna, men Åklagarmyndigheten lade ner förundersökningen om misstänkta mutbrott.
Ericsson har tidigare varit inblandat i andra korruptionshärvor. I en tidigare uppgörelse med amerikanska myndigheter – sedan det konstaterats att Ericsson inte följt anti-korruptionsregler på flera marknader – gick den svenska telekomtillverkaren med på att betala motsvarande 900 000 euro.
I spåren av avslöjandena nekades styrelsen och vd Börje Ekholm ansvarsfrihet på bolagsstämman våren 2022, men alla blev ändå kvar på sina poster.

ANDRA LÄSER