På flykt undan Hitler

Skådespelaren Janina Berman har flera gånger under 2000-talet konfronterats med sina judiska rötter, i samband med karaktärer hon gestaltat på scen. Nu tar hon sig an en judisk kvinna på flykt.

Privilegierad pensionär. Vid fyllda 71 fick Janina Berman en drömroll.
Åtta judar tvångsutvisades från Finland till Tyskland krigsåret 1942. Endast en av dem överlevde koncentrationslägrens fasor.
Utvisningen genomfördes trots hårdnackat motstånd från bland annat Abraham Stiller som modigt kämpade för de åtta olyckliga. Men myndigheterna och statspolisen (nuvarande Skyddspolisen) framhärdade med utvisningarna, bland annat för att man ville gå vapenbrodern Tyskland till mötes.
Under sin period som statsminister, år 2000, bad Paavo Lipponen den judiska församlingen i Finland om ursäkt för utvisningarna.
Den rättrådiga Abraham Stiller är en av karaktärerna som finns med när den nyskrivna pjäsen Tro nu har premiär på Svenska Teatern. Stiller är den enda av pjäsens fyra karaktärer som har funnits – de övriga är fiktiva skapelser men kunde ha ingått i den judiska samhörigheten i Finland på 1930- och 1940-talen.
En av dem är Edith Fischer, änka och ensamstående mor. Tillsammans med sonen har hon flytt från det av Hitler ockuperade Österrike och landat i Helsingfors men flykten är inte över.
– När tyskarna är på ingång fortsätter Ediths flykt. Inga judar får finnas kvar i staden så hon och hennes son måste ut på landet, berättar Janina Berman som tolkar den jagade Edith på scenen.

Är det en svår roll?

– Ja, det skulle jag säga. Den har så många olika bottnar. Och för den som aldrig har upplevt krig och den systematiska utrotning judarna utsattes för är ondskan horribel.
– Vad hade judarna gjort för att tvingas utstå detta?
För några år sedan tolkade Janina Berman ett annat gripande judiskt kvinnoöde – Rose – i pjäsen med samma namn.

Vilka likheter ser hon mellan de två karaktärerna?

– Båda tvingades utstå hårda prövningar. Livet gick upp och ner för Rose som, efter att ha lämnat ghettot i Warszawa, först förlorade sin dotter, sedan landade i USA och mot slutet av sitt liv tvingades uppleva att hennes barnbarn mördade en arabisk flicka.

En judisk familjehistoria

Också Janina Berman har judiska rötter men släkten är sedan länge assimilerad i Finland. Inga av hennes släktingar tvingades fly nazismen men en ingift släkting lyckades överleva i koncentrationsläger.
Bermans morfarsfar var soldat i tsarens armé och fick komma till Finland efter en 25 år lång militärtjänst och hennes morfar föddes i Åbo. Morbrodern och farbrodern stupade i fortsättningskriget men fadern, som också var inkallad, överlevde.
– I vår släkt talade man inte om rädslan för att bli utvisad men pappa brukade säga att vi har Mannerheim att tacka för att vi fick stanna. Mannerheim ansågs stå på judarnas sida när det blev tal om utvisning.
Mannerheims hållning bekräftas i Rony Smolars bok Setä Stiller från 2003.
"Endast över min döda kropp tar man från min armé en judisk soldat och sänder honom och hans närmaste till Tyskland", uppges Mannerheim ha sagt, enligt Smolar.
Vi återgår till Abraham Stiller – affärsman, välgörare och judarnas beskyddare. "Flyktingarnas största brott är att de inte valt rätt föräldrar", skrev Stiller i ett brev till myndigheterna under sina försök att stoppa utvisningarna.

Vad skulle Janina Berman fråga Abraham Stiller om hon plötsligt fick tillfälle till det?

Berman ser först ställd ut men finner sig snabbt.
– Jag vill veta varifrån han fick energin och orken att strida för judarnas rättigheter. Och så skulle jag förstås tacka honom för allt det han gjorde.

Lycklig pensionär

Efter fyrtio år på Åbo Svenska Teater blev Janina Berman för sex år sedan pensionerad. Inför pensioneringen var hon skräckslagen men rädslan visade sig vara obefogad. Janina Berman har fått utöva sitt yrke också som pensionär men samtidigt haft tid över till annat.
– Aldrig kunde jag tro att jag skulle vara så privilegierad. Det är en enorm grej att som 71-åring få ett sådant här anbud.

Fanns det någonsin ett alternativ till teaterbanan?

– Inte egentligen. Jag gick med i Åbo amatörteaterförening som 15-åring och sedan var det raka spåret vidare.
– Ibland undrar jag vad jag håller på med men det är bara när repetitionerna kör fast och det är riktigt svårt.

Janina Berman

Ålder: 71 år.
Familj: Särbo.
Karriär: Skådespelare. Har under största delen av sitt yrkesliv arbetat på Åbo Svenska Teater varifrån hon pensionerades 2011. Kända roller är bland annat huvudrollen i Orlando (baserad på Virginia Woolfs drama), monologen Rose och Aliide i Utrensning (dramatiserad på Sofi Oksanens roman).
Aktuell: Med den kvinnliga huvudrollen Edith Fischer i Julian Garners nyskrivna pjäs Tro på Svenska Teatern. Pjäsen har premiär 9 september.
Senast sedda föreställning: Peggy Pickit ser Guds ansikte. Pjäsen visas ytterligare fyra gånger i höst.
Drömroller: Har inga. Alla bra roller är drömroller.
Gillar: Livet. Jag njuter av små saker som att vandra i skogen eller vara ute på havet vackra dagar. Och att gå på teater och bio.
Ogillar: Oärliga människor.
ANDRA LÄSER