Visumstopp för thailändska bärplockare efter misstankar om människohandel

Inga visum beviljas för tillfället till thailändska bärplockare som vill komma till Finland. Det här har Utrikesministeriet beslutat, och hänvisar bland annat till polisens förundersökning av misstänkt människohandel där tiotals personer är offer.

Polisen misstänker att tiotals thailändska bärplockare i Finland fallit offer för människohandel, och ambassaden i Bangkok har nu pausat visumen för dem som vill komma till Finland för att plocka bär. Bilden är från 2013 och har inte med fallet att göra.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
03.02.2023 19:11
Utrikesministeriet har gett instruktioner till Finlands ambassad i Bangkok om att pausa visumen för bärplockare från Thailand som vill komma till Finland.
Ministeriet meddelade om detta i veckan, men beslutet är från november.
”Orsaken till detta är oklarheterna kring plockningen av vilda bär, till exempel inexakta uppgifter i visumansökningarna, risken för människohandel, polisundersökningen som pågår i Finland och eventuella förändringar i bärplockarnas ställning”, heter det i ett pressmeddelande.
Polisen misstänker att tiotals thailändska bärplockare har fallit offer för människohandel i Finland. Polisen informerade om förundersökningen i höstas. Brotten misstänks ha skett åren 2020–2022.
Två finländska företag samt ett thailändskt rekryteringsföretag är i fokus i förundersökningen. Dessutom misstänker polisen en tjänsteman vid Arbets- och näringsministeriet för mutbrott och grovt missbruk av tjänsteställning.
En ny lag tänkt att förbättra de utländska bärplockarnas ställning trädde i kraft för ett och ett halvt år sedan. Som HBL har skrivit har bland annat Brottsofferjouren kritiserat den för att inte vara tillräcklig.
Ett förslag om ändringar har precis varit på remiss. I fortsättningen är det meningen att bärplockarna ska stå i anställningsförhållande. I dag är de inte anställda utan arbetar för uppdragsgivare.
Fackcentralen FFC hör till dem som välkomnar en förändring. Enligt FFC minskar risken för att bärplockarna utnyttjas om de är anställda.
Avsikten är, enligt Utrikesministeriets pressmeddelande, att ändringarna ska hinna träda i kraft innan skördeperioden börjar. 
Enligt ministeriet börjar bärplockare oftast söka visum i slutet av våren när skördetiden närmar sig. Ministeriet utlovar information senare om hur förordningen om anställningsförhållande påverkar visumansökningarna.
Det är ambassaderna som beviljar visum för säsongsarbete i Finland. Visumen är i kraft i 90 dagar.

ANDRA LÄSER