Legendariskt teknologhus rivs: "För dyrt att renovera"

Teknologföreningens klubbhus Urdsgjallar i Otnäs ska rivas. Huset från 1966 är i behov av en renovering, som blir minst lika dyr som att bygga nytt. Teknologföreningen har gått in för ett nytt hus.

Teknologföreningens hus i Otnäs ska rivas. Huset från 1966 är i dåligt skick och skulle kräva en dyr renovering.

Planerna på att riva Teknologföreningens hus Urdsgjallar i Otnäs i Esbo har tagit ett steg framåt. Stadsplaneringsnämnden i Esbo beslöt på onsdag enhälligt att lägga tjänstemännens förslag till påseende innan det återvänder till nämnden.

Stadsstyrelsen fattar det slutliga beslutet, men allt tyder på att huset i Otnäs rivs.

– Teknologföreningens läge är avsides i utvecklingen av Otnäs. Den nuvarande byggnaden är kostsam att underhålla och slukar mycket i värmekostnader. Huset kräver en totalrenovering som skulle bli en dyr affär för föreningen, säger Robert Donner (SFP), som är medlem i stadsplaneringsnämnden.

Teknologföreningen vill bygga ett nytt hus på en tomt som finns i korsningen av Otnäsvägen och Bergmansvägen. Det nya huset skulle byggas tillsammans med Aalto-universitetets studentkår och ekonomistuderande vid Aalto-universitetet.

Läs också: Arkitektens familj om rivningshotade TF-huset: "Enastående hus – hade hoppats att det inte rivs"

Tomten är granne med metrostationen, biblioteket, byggnaden Väre och i framtiden Spårjokern.

– Vi utredde möjligheten att fortsätta verksamheten i det nuvarande huset, men det skulle bli lika dyrt som att bygga ett helt nytt hus och därför planerar vi tillsammans med de andra studentkårerna ett hus som främjar gemenskapen i Otnäs, säger Teknologföreningens styrelseordförande Albert Rehnberg.

Inte skyddat

Urdsgjallar, som är ritat av arkitekt Kurt Moberg och som stod färdigt 1966, är inte skyddat, men trots det har Museiverket förespråkat att byggnaden bevaras. Rehnberg tror inte att det blir några större problem att överge den ikoniska byggnaden.

– Föreningens identitet är förknippad med det nuvarande huset, men frågan är om det är det som ska ihågkommas? När man talar med äldre personer som besökt huset så minns goda vänner de träffat och inte muren eller betongen, säger Rehnberg.

Den nya lösningen skulle innebära att några av Urdsgjallars väggar står kvar och så byggs ett bostadshus för studerande på en innergård.

– Planen är en nytolkning av Kurt Mobergs ursprungliga vision om en gata mellan teknologbyn och Dipoli, Formen av huset kommer att finnas kvar. Det finns planer på att bygga ungefär 200 studentbostäder på tomten, säger Rehnberg.

Teknologföreningen driver restaurangverksamhet i Urdsgjallar, vilket också finns i planerna i det nya huset.

– Affärsverksamheten är en lärorik faktor i föreningens verksamhet och utbud. Vi kommer att fortsätta med det i det nya huset, säger Rehnberg.

Läs också: Teknologer bjuder in till egen självständighetsbal - "egentligen jättekonstigt att vi aldrig haft en kvinnlig kurator"

ANDRA LÄSER