Insändare: Lite ärlighet krävs i vallöftena

05.01.2023 17:17
Daniel Sazonov går åt SFP i sin insändare (HBL 5.1) på basis av partiordförande Anna-Maja Henrikssons intervju. I intervjun säger Henriksson sig vara öppen för inkomstskattesänkningar, men att hon inte trodde att dessa är möjliga i början av valperioden. Det här förvränger Sazonov till att det skulle innebära att SFP motsätter sig skattesänkningar.
Så är det naturligtvis inte. SFP stöder en sänkning av inkomstskatten, men det realistiska är att det kanske inte är möjligt i början av valperioden. Skulle det visa sig möjligt skulle vi naturligtvis vara öppna för det. Skatterna på arbete och pension är för höga i Finland och vi behöver sänkningar i alla inkomstklasser.
Det att man uppvisar realism i sina vallöften borde ses som en dygd.
På tal om vallöften är det värt att notera att Samlingspartiet lovade skattesänkningar på en miljard också inför riksdagsvalet 2011. Resultatet efter valet i den av Samlingspartiet ledda regeringen blev en aldrig skådad parad av skattehöjningar där man bland annat skärpte progressionen. Så det vore kanske på sin plats att lova mindre och göra mera den här gången.
Fredrik Guseff, partisekreterare, SFP

ANDRA LÄSER