Sverige: Ormbiten man lät bli att söka vård – hittades död

En man i 50-årsåldern blev i lördags biten av en orm i Tanums kommun i västra Sverige. Några timmar senare hittades han död.

Ett huggormsbett kan vara mycket farligt. Reaktionen beror på mängden gift. Arkivbild.
07.05.2023 21:35 UPPDATERAD 08.05.2023 11:51
– Vi utreder det som ett dödsfall utan misstanke om brott, säger Fredrik Flyberg, vakthavande befäl vid polisen, till TT.
Mannen ska enligt polisen ha blivit attackerad av ormen i samband med att han försökte kasta ut den ur en fastighet där han bodde.
– Omständigheter på platsen gör att man har den arbetshypotesen, säger Flyberg.
Senare, under natten mot söndagen, hittades mannen avliden av en annan person. Om det är ormbettet som orsakat dödsfallet är oklart. Dödsorsaken ska fastställas genom obduktion.
Eventuellt rör det sig om en huggorm.
– Det var en vild orm som han skulle kasta ut och som han då blev biten av, säger Lars Ström, jourhavande förundersökningsledare, till tidningen Bohusläningen.
Vissa får ingen reaktion alls av ett huggormsbett, medan andra kan bli mycket sjuka, enligt 1177 Vårdguiden. Bettet kan leda till svullnad, kräkningar, diarréer eller andningsbesvär. Barn, äldre och gravida är särskilt känsliga. Bitna ska genast åka till sjukhus för observation.
Det är ytterst sällsynt att någon dör av huggormsbett. Att huggormar biter människor sker mellan 50 och 150 gånger om året i Finland, skrev Tieteen Kuvalehti i en artikel förra året. Dödligt utfall har huggormsbett haft senast 1998 och dessförinnan 1984, uppger Helsingin Sanomat.

ANDRA LÄSER