Gratis frukost testas i fyra skolor i Helsingfors

En engagerad diskussion om att låta alla Helsingfors 46 000 barn i grundskolan få gratis frukost uppstod på kvällskvisten i Helsingfors stadsfullmäktige på onsdagen.

Enligt en skolhälsoenkät från 2019 äter 43 procent av eleverna i årskurserna 8 och 9 ingen frukost en gång eller flera gånger i veckan.
18.10.2021 08:00
Nästa år kommer Helsingfors stad att testa gratis frukost i fyra grundskolor med 500 elever. Skolorna har inte valts ut ännu, men de kommer att vara sådana som får finansiering för positiv särbehandling.
Testet med gratis frukost skulle kosta 202 000 euro för ett år. Ingår bröd i frukosten stiger kostnaden till 330 000 euro. Om lärare ska övervaka frukosten kostar det 13 300 euro.
I den beräkningen utgår tjänstemännen från att hälften av eleverna äter frukosten.
– Ofta är vardagen i skolorna sådan att lärarna vet att de behöver hämta knäckebröd från skolmatsalen åt vissa elever i hemlighet, sade ledamot Johanna Nuorteva (Gröna) under Helsingfors stadsfullmäktiges möte förra veckan.
Hon konstaterade att det går åt mer mat i skolorna på måndagar och tisdagar.
Senare i höst kommer det att förhandlas om pengarna till frukosttestet. Det sker i samband med att politikerna ska komma överens om stadens budget för nästa år.
Initiativet till frukosten kommer från ledamoten Mai Kivelä (VF). Hon vill att alla skolbarn ska få äta gratis i skolan på morgonen.
Om skolorna skulle börja servera frukostgröt, färsk puré och mjölk till alla barn i grundskolan skulle det kosta 4,5 miljoner euro. Utökas frukosten med fler ingredienser kostar det 7,4 miljoner per år.
Suppleanten Seida Sohrabi (Saml), som jobbat som lärare, tyckte om idén med frukosten.
– Men man måste fråga hur mycket samhället måste bekosta olika saker. Vi har redan nu en grundskola som är gratis och där det serveras lunch. Jag vet att ganska många elever inte drar nytta av lunchen utan äter till exempel osthamburgare på McDonald's i stället, sade hon på fullmäktigemötet.
Om enbart skolor som får finansiering för positiv särbehandling skulle börja servera gröt, puré och mjölk skulle det kosta 2,3 miljoner euro.
"Det är ett välkänt faktum att många barn inte får tillräckligt med mat hemma. Så här kan vi minska direkt på fattigdomens effekter på barn, men också lätta på stigmat kring att vara mindre bemedlad. Alltför många barn låter bli att äta frukost varje vecka", säger ledamoten Veronika Honkasalo (VF) i ett pressmeddelande.
Enligt en skolhälsoenkät från 2019 äter 25 procent av eleverna i årskurserna 4 och 5 och 43 procent av eleverna i årskurserna 8 och 9 ingen frukost en gång eller flera gånger i veckan.
I nuläget hör gratis frukost inte till de lagstadgade skolmåltiderna.
Läs också:
"Barn som inte äter frukost hemma är mer rastlösa än andra"

ANDRA LÄSER