Klar seger i EM-kvalet: "Vi har jobbat mycket med attityden"

Finlands herrlandslag har nått en nivå där inte ens avsaknaden av de största stjärnorna eller en sämre match hindrar laget från att avancera från den första kvalfasen. – Nu får vi spela de matcher som vi behöver för att utvecklas, säger landslagstränaren Ola Lindgren.

Linus Lindberg sköt tre mål då Finland besegrade Georgien inför tomma läktare i Vanda.
Trots att de största stjärnorna Benjamin Helander och Nico Rönnberg saknades och att storskytten Max Granlund hade svårt att komma in i matchen hade de finländska handbollsherrarna inga som helst problem att besegra Georgien och ta sig vidare till följande fas i EM-kvalet.
– Vi gör det vi ska göra. Vi skaffade oss ett fint utgångsläge då vi spelade 22–22 på bortaplan. I den matchen stod vi emot dem fysiskt och klarade av att hämta in underlägen flera gånger då vi var nära att tappa kontakten. Det var där vi lade grunden för att vi tog oss vidare, säger landslagstränaren Ola Lindgren.
– I den här matchen tog vi kontroll direkt och höll dem på avstånd hela vägen. Vi gör ingen toppmatch men det räcker för seger.
Då en del nyckelspelare saknas av olika orsaker får nya spelare chansen i landslaget. Lindgrens trupp i matcherna mot Georgien var mycket ung och flera spelare fick kliva fram och ta ansvar.
– Vi har talat mycket om att de som är här ska se möjligheterna som öppnas upp då andra inte är med. Det gäller att ta för sig och våga ta ansvar. Vi har jobbat mycket med attityden, säger Lindgren.
Det jobbet syns på planen för tillfället. I matcherna mot Georgien stod de unga spelarna upp mot de fysiskt tuffa georgierna. I mittförsvaret sliter unga linjespelarduon Viktor Grönmark och Santeri Vainionpää medan Linus Lindberg och Roni Syrjälä tog för sig på kanterna.
BK-46 unga niometersspelare Miska Henriksson var ett av de stora blåvita utropstecknen i matcherna mot Georgien. I bortamatchen stod han för fyra fullträffar och på hemmaplan visade han igen upp sitt fördomsfria spel.
Den högerhänta Henriksson hade den något otacksamma uppgiften som högernia men skötte den briljant. 21-åringen har en bra blick för spelet, är explosiv i sina tempoväxlingar och stark i närkamperna.
Med tanke på att det var Henrikssons femte och sjätte landskamp är insatsen minst sagt imponerande.
– Det är klart det är skönt att vi vinner. Det är också roligt att få ansvar på planen och att lyckas bra. Det är ju inte alltid så lätt att spela som högernia då allt blir lite bakvänt. Det gäller att gå in med vilja i situationerna, säger Henriksson.
Han stortrivs i landslaget och har också den här säsongen tagit en större roll i klubblaget där han kämpar om speltid tillsammans med Nico Rönnberg, Jac Karlsson och Oscar Kihlstedt.
– Jag har fått en rätt stor roll också i BK den här säsongen och det har förstås hjälpt mig att ta mig hit till landslaget, säger Henriksson.
– Då jag får ansvar här vill jag pusha mig själv mera. De här matcherna visar att det hårda arbetet jag gör på träningar betalar av sig.

Rönnberg ett frågetecken

I nästa kvalfas ställs Finland mot betydligt tuffare motstånd än Georgien. Oberoende av vem som står för motståndet då kommer det finländska laget att få slå ur underläge. Därför skulle det vara viktigt för Finland att få bästa tänkbara lag på benen då. Om Helander och Montonen är i skick är de självskrivna i laget och Lindgren säger att han fört en dialog med Rönnberg.
Rönnberg har lämnat återbud till landslaget flera gånger på sistone med hänvisning till skador och personliga skäl.
– Vi har inte stängt dörren för någon spelare. Men om man ska spela i landslaget måste man ju vara med i det, säger han.
Oberoende vem som finns i laget då kvalet fortsätter vill Lindgren se att laget lärt sig av både det här kvalet och höstens VM-kval.
– De kommande tuffa matcherna är de som behövs för att vi ska utvecklas. Jag vill se att vi lärt oss lite sedan senast då vi i vissa matcher visade för stor respekt för motståndarna. Jag vill att vi ska gå in och fajtas om poängen, säger Lindgren.
– Vi ska tro på oss själva.
För Rönnberg, Henriksson och de övriga gäller det först att fokusera på den inhemska serien som så småningom fortsätter efter pausen.
I BK-46 har Henriksson tuff konkurrens på nio meter då Rönnberg, Jac Karlsson och Oscar Kihlstedt finns i laget. Men fortsätter Henriksson på samma sätt i klubblaget blir det en verklig kamp om spelplatserna under vårsäsongen.
– Visst finns där konkurrens men det är bara bra. Vi har bra chanser med BK och kan ta guld, säger Henriksson.

EM-kval

Finlands målskyttar: Linus Lindberg 3, Miska Henriksson 4, Viktor Grönmark 1, Richard Sundberg 1, Roni Syrjälä 7, Robin Granlund 3, Max Granlund 2, Sebastian Säkkinen 7, Oliver Nordlund 2.
Finland vidare med sammanlagt 52–45.

ANDRA LÄSER