Niinistö: Ingen utanför ifall Nato och Ryssland drabbar samman

Hur kan Finlands och Estlands säkerhet tryggas? Det var en av de stora frågorna som estniska och finländska ungdomar ställde till sina presidenter i gymnasiet i Viljandi på onsdagen.

FNB
18.05.2016 19:25 UPPDATERAD 18.05.2016 19:33
Presidenterna Sauli Niinistö och Toomas Hendrik Ilves svarade mycket rakare till gymnasisterna än vad journalisterna är vana att höra på presskonferenser.
– Om jag vore ni skulle jag inte oroa mig. Vi är i trygghet och vi håller oss i trygghet i Europa. Jag tvivlar inte på det, sade president Niinistö.
Finlands och Estlands åsikter om hur det infekterade läget ska lösas var olika. Niinistö betonade dialog med Ryssland medan Ilves pratade om betydelsen av att alliera sig.
Ilves, som svarade först, medgav att säkerhetsomgivningen har förändrats. Han berättade om den första tiden när han blev president 2006. Då var det inte krig i Georgien, Ukraina eller Syrien.
Ilves säger att Estlands historia visar hur viktigt det är att ett land inte är ensamt. Estland var ockuperat 1940–1991.
– Vi deklarerade (före ockupationen) att vi var neutrala och antog att alla skulle marschera förbi. Det var en illusion, som vi vet.
Niinistö varnade för att en väpnad konflikt mellan Nato och Ryssland skulle leda till ett stort krig. Ingen skulle kunna vara utomstående i det läget.
Presidenterna tyckte båda två att EU borde ha en större roll i säkerhetspolitiken.
Niinistö och hans fru Jenni Haukio avslutade sitt statsbesök i Estland med en landskapsrunda på onsdagen. Efter Viljandi fortsatte resan ännu till Ilves hemgård Ärma.

ANDRA LÄSER