Grannarna intresserade av Niinistö - USA av Lennu

Ryska medier skriver om vårt presidentval och tackar Gud för att "försöken att dra in Finland i Nato inte lyckades". I New York Times stal presidentparets hund Lennu showen. NYT påminner till och med om spekulationerna att Tarja Halonens katt kan ha försetts med rysk spionutrustning.

Vem på denna bild väcker måntro det största intresset bland amerikanska läsare?
29.01.2018 09:24 UPPDATERAD 29.01.2018 15:52
Ryske presidenten Vladimir Putin skickade ett gratulationstelegram till Sauli Niinistö på måndagsförmiddagen. Putin underströk enligt nyhetsbyrån Ria Novosty att valresultatet är ett bevis för att Niinistös politiska kurs har ett brett stöd bland de finländska medborgarna. Putin tackade också Niinistö för dennes ansträngningar att utveckla relationerna och grannsämjan mellan Finland och Ryssland i en konstruktiv riktning.
Putin sade sig också vara beredd att fortsätta arbetet med att ytterligare utveckla ländernas relationer i den regionala stabilitetens och säkerhetens intresse.
Putin önskade också sin kollega god hälsa, välstånd och framgång som sitt lands ledare.
Enligt samma nyhetsbyrå var forskaren Vladimir Olentšenko vid Centret för Europaforskning på samma linje som Putin. Också Olentšenko ansåg att den sittande presidentens klara siffror är ett tecken på att majoriteten av finländarna röstade för fortsatt neutralitetspolitik samtidigt som det var ett klart ställningstagande av folket mot Nato.
– Det visar att försöken att dra Finland till Nato gudskelov inte lyckas, säger Olentšenko enligt den statliga nyhetsbyrån.
De ryska medierna uppges ha noterat Niinistös uttalande för den internationella pressen under valnatten. Niinistö sade bland annat att Finland har för avsikt att fortsätta med samma politik gentemot Ryssland som förut, trots meningsskiljaktigheterna beträffande Ukraina.
Niinistö studier i det ryska språket har också noterats av de ryska medierna. Journalisterna lät sig roas av presidentens konstaterande att "ryskan är ett svårt språk" – som han sade på ryska.
De ryska mediernas intresse för motkandidaten Pekka Haavistos sexuella läggning har däremot inte alls varit ett lika intressant ämne nu som i valet för sex år sedan.
Helsingin Sanomats nättidning rapporterar att Fontanka nyhetssajten i S:t Petersburg intervjuat Haavisto under valrörelsen. Denne hade då konstaterat att hans sexuella läggning inte skulle vara något hinder i kontakterna med Putin.

Artig Kaljulaid

Estlands president Kersti Kaljulaid gratulerade Niinistö på Twitter. Hon visade sin kollega en extra artighet genom att först gratulera honom på finska och sedan kort även på engelska.
I den finskspråkiga tweeten skriver Kaljulaid:
"Sauli: Jag önskar Dig lycka och framgång under de kommande åren. Tillsammans med vänner och grannar kommer vi att också med denna händelse fira det 100-åriga Estland."
Sveriges utrikesminister Margot Wallström utnyttjade också Twitter till en stram och formell gratulation.
"Mina varmaste gratulationer till president Niinistö till vinsten i det finska presidentvalet, brett folkligt stöd och starkt förtroende. Ser fram emot fortsatt nära samarbete mellan våra länder", skriver Wallström.

Lennu stal showen i New York Times

New York Times gav i helgen och dagen efter valet en lektion i amerikansk journalistik när den är som bäst. Författaren till de båda artiklarna, Richard Martyn-Hemphill, har varit väl medveten om att hans publik knappast skulle kasta sig över Sauli Niinistös och de andra kandidaternas grumliga säkerhetspolitiska funderingar, men när han ställer hunden Lennu i fokus kan få motstå att läsa historien om "Finlands första hund" som "saknats under den gråa valrörelsen". Artikeln pryds av bilden på presidenten, den leende Bostonterriern och Jenni Haukio.
Martyn-Hemphill skriver lite sarkastiskt att Niinistös sparsamma tweetar brukar delas ett dussintal gånger, men när porträttet med Lennu lades ut delades tweeten 50 000 gånger och fick nästan 150 000 gillningar.
Först efter en ingående examination av Lennus skrynkliga nos och rasens eventuella andnings- och förkylningsproblem låter NYT forskaren Teivo Teivainen träda fram. Läsarna får veta att Niinistö är en försiktig general och att han kommer att ta en promenadseger i valet.

Lennubakelse och spionkatt

Så är det igen Lennu för hela slanten – med ett litet finlandssvenskt inslag. Skribenten tar sina amerikanska läsare till Gunvor Backmans, 87, legendariska Café Esplanad där man skapat en Lennubakelse med smält choklad, röd marsipantunga och rabarbermousse pudrad med kokosnöt.
Ägarinnan berättar att presidenten ofta tittat in på kaféet men att det inte brukar föranleda något fjäsk från personalens sida.
NYT avrundar med att Finlands förra president Tarja Halonen fick en katt, Meggi, av dåvarande ryska presidentkollegan Dimitrij Medvedjev och påminner om att man misstänkt att den har en avlyssningsmikrofon inopererad.
Kan Finland hoppas på mer sympatisk PR än så?

ANDRA LÄSER