Svenskfinlands största virtualkör får internationell uppmärksamhet

I juni förra året lanserade Svenskfinlands största virtualkör en video där den framförde låten Döpt i Kyro älv skriven av den österbottniska artisten Månskensbonden.

På självständighetsdagen släppte Svenskfinlands största virtualkör Finlandia med hela 400 sångare. Arkivbild. Foto:
19.02.2021 19:31 UPPDATERAD 19.02.2021 19:33
Svenskfinlands största virtualkör uppmärksammas av det europeiska nätverket för minoritetsspråk NPLD, skriver Finlands svenska sång- och musikförbund i ett pressmeddelande på fredagen.
I maj förra året skapade förbundet projektet Svenskfinlands största virtuella kör, där 310 sångare sjunger tillsammans på distans. Förbundet har arbetat för att skapa förutsättningar för sång, musik och gemenskap under coronapandemin.
I juni lanserade kören en video där den framförde låten Döpt i Kyro älv skriven av den österbottniska artisten Månskensbonden, eller Markus Bergfors. Sången arrangerades för ändamålet av Ida Olsonen.
I samband med den internationella modersmålsdagen som firas på söndag uppmärksammar NPLD en snutt av framträdandet i en video.
”Videon visar hur musik och ett gemensamt språk för samman människor i olika åldrar och att ett minoritetsspråk kan fungera perfekt i en modern, relevant popsång” säger NPLD i videon.
I videon finns också bland annat inslag på katalanska, kymriska och iriska.

ANDRA LÄSER