Landslagstränaren om Noora Räty: "Jag har inte fått något svar av henne"

Damlejonens tränare Pasi Mustonen väntar fortfarande på att stjärnmålvakten Noora Räty ska ta ställning till rollen som hemmareserv.

Pasi Mustonen väntar på Noora Rätys besked.
Filip Saxén
24.01.2022 16:19
Då Pasi Mustonen presenterade damlejontruppen till OS i Peking lyste ett namn med sin frånvaro.
Noora Räty, ofta ansedd som världens bästa målvakt, fanns inte med bland de tre målvakter som tagits ut. Mustonen förklarade det hela med att Anni Keisala, som valdes till VM:s bästa målvakt i Rätys frånvaro, är träningsledningens förstaval.
Att Räty inte fanns bland de tre målvakterna som togs ut till OS förklarade Mustonen med att Räty är landets nästbästa målvakt och den som hoppar in om Keisala blir skadad eller sjuk. Men Räty väntar på eventuellt besked om skada eller sjukdom på hemmaplan.
Mustonens val att lämna Räty utanför truppen väckte diskussion och ifrågasattes från flera håll.
Läs också: Så här förklarar Mustonen att han lämnade Räty utanför OS-laget
I torsdags då Mustonen presenterade laget sade han att han talat med Räty måndag, tisdag och onsdag men inte fått svar om hon vill ha rollen som hemmareserv.
På måndagen hade Mustonen inte mycket nytt att komma med gällande Räty.
– Jag har inte fått något svar av henne, säger Mustonen.
– Jag talade med henne inför uttagningen men sedan dess har hon inte svarat.
Det är inte helt enkelt att plocka in en spelare i truppen vid ett senare skede eftersom coronareglerna i och kring OS är ytterst strikta.
Läs också: Går det att byta ut en idrottare som blir sjuk under OS? Så här svarar toppidrottschefen
– Flygningarna är det största praktiska hindret. Vårt lag flyger till Peking med fyra charterflyg. Efter att det sista flyget har gått är det i praktiken omöjligt att komma till Peking mera, sade toppidrottsenhetens chef Mika Lehtimäki till HBL.
Också om Räty skulle tacka ja till rollen som hemmareserv är det alltså inte alls säkert att hon kan fylla den rollen i Peking. Enligt Mustonen lyfter det sista OS-planer från Helsingfors 9:e februari. 96 timmar före avfärd måste idrottare genomgå coronatest så senast den 5:e februari måste Räty ge sitt slutliga besked.
Om Räty skulle resa med det sista planet till OS skulle hon kunna vara spelklar i kvartsfinalen som spelas 11:e eller 12:e februari finländsk tid.
Sannolikt är ändå att Räty väljer att tacka nej till rollen som hemmareserv.

ANDRA LÄSER